Патриарх Неофит отбеляза днес своя имен ден с архиерейска Света

...
Патриарх Неофит отбеляза днес своя имен ден с архиерейска Света
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отбеляза своя имен ден със Света литургия и с молебен

Патриарх Неофит означи през днешния ден своя имен ден с архиерейска Света литургия и с признателен молебен, които бяха отслужени в митрополитския храм " Св. Неделя ". Това оповестиха от Българската патриаршия.

Българската православна черква уважава на 21 януари паметта на Свети Максим Изповедник и на Свети страдалец Неофит, който е нравствен настойник на предстоятеля на БПЦ-БП патриарх Неофит.

" Единството и взаимната любов и поддръжка сред архиереите на нашата Света Православна черква е първото и най-важно изискване за триумфа на нейната задача измежду поверения й народ, и удостоверение за последователност на църковност и нематериалност, които са ни завещани от нашите велики достославни предшественици ", е споделил в словото си патриарх Неофит след края на Светата литургия и на тържествения молебен за неговия имен ден.

По решение на Светия синод тайнството Евхаристия е било възглавено от митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф, който е бил в съслужение с Ловчанския митрополит Гавриил, със Западноевропейския митрополит Антоний, с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, с Неврокопския митрополит Серафим, с Русенския митрополит Наум, със Старозагорския митрополит Киприан, с Врачанския митрополит Григорий и с Видинския митрополит Даниил . В литургията са взели участие също основният секретар на Светия синод Мелнишкият свещеник Герасим, Адрианополският свещеник Евлогий - свещеник на Рилския манастир, Величкият свещеник Сионий - свещеник на Троянския и на Бачковския манастир, и Белоградчишкият свещеник Поликарп, който е викарий на патриарха. В тайнството Евхаристия са взели участие също архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Васиан - представител на патриарха на Русия у нас, архимандрит Теоктист, отговарящ за Българското църковно подворие в Москва, архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на патриарха на Румъния у нас, свещеници от София и страната, и дякони.-->

Проповед за празника е произнесъл митрополит Йосиф, който е приказвал за подвига и живота на Свети Неофит, както и за неговата пламенна религия и подготвеност за себежертва.

В края на богослужението одобрение от Светия синод е прочел Западноевропейският митрополит Антоний. " Знаем с каква ревнивост, жар и безстрашие бяха изпълнени делата Ви в интерес на Църквата, на другите поприща, на които бяхте свикан - протосингел на Софийската епархия, учител и ректор на Духовната академия, основен секретар на Светия синод, Доростолски и Червенски митрополит. Накрая бяхте определен и за най-високото служение - предстоятел на Българската православна черква. Светските хора одобряват тази служба като висок пост, само че ние в Църквата знаем, че архиерейското служение и най-много патриаршеското, изисква всеотдайност и цялостна отдаденост на вярата, с което се доближава до мъченичеството ", е споделил митрополит Антоний в словото за патриарха.

От името на чиновниците и духовниците от Софийската митрополия одобрение е прочел свещеник Поликарп . Той е поискал на патриарх Неофит дълголетно служение, здраво здраве, телесни и духовни сили, жизненост на душата и тялото, с цел да управлява Светата ни Православна черква и Софийската епархия, както и до момента.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР