Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в

...
Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в
Коментари Харесай

Стотици почетоха паметта на Праведника на света Екзарх Стефан в Широка лъка

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод уважиха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка.

Честванията на годишнината от рождението на Екзарх Стефан се провеждат от Пловдивския митрополит Николай. Митрополитът отслужи заупокойна литургия в храма " Успение Богородично " в родното село на Екзарх Стефан.

Образът на блажения наш предходник и трети Български Екзарх- Стефан, грее с особена светлина, уточни в словото си Патриарх Неофит. Според него през днешния ден обликът на Екзарх Стефан стои още по-внушителен пред нас, с цел да ни припомня по какъв начин би трябвало да се служи на народ, черква и родно място.

" Спомняме си за свещеническия наследник от Широка лъка, извървял почтено целия дълъг път от Самоковската семинария, през Киевската духовна академия до тогавашните реномирани Западни университети. Дипломирайки се на всички места с триумф и придобивайки забележителна за времето си богословска, философска и езикова просвета, с която си заслужи славата на един от високообразованите наши духовници, даровити и обичани проповедници, плодовити български църковни писатели ", добави Патриархът.

Негово Светейшество напомни, че Екзарх Стефан е йерархът, съумял да докара до дъно дългогодишната битка на Българската черква за унищожаване на схизмата. Високо издигайки по този метод нейния престиж, интернационален и междуцърковен, и обрисувайки пътя към възобновяване на патриаршеското й достолепие, съобщи Патриарх Неофит.

" Да си спомним за висшия български йерарх от сериозното време на Втората международна война, който с подготвеност за всеотдайност, с персоналния си и публичен престиж съумя да предотврати гибелта на десетки хиляди български евреи, избрани за депортиране в нацистките лагери на гибелта ", сподели Патриархът.

Той напомни, че Екзарх Стефан бе почетен със званието " Праведник на света " от Израелския мемориален институт и името му бе вписано вечно в Светия град Йерусалим на почетна стена в алеята на праведниците. Според Патриарха делото на Екзарх Стефан към спасяването на българските евреи записа освен своето, само че и името на Светата Православна черква със златни букви в историята на човечеството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР