Пътнотранспортните произшествия и последиците от тях са сред най-актуалните проблеми

...
Пътнотранспортните произшествия и последиците от тях са сред най-актуалните проблеми
Коментари Харесай

Маринов: С едни от най-лошите показатели в ЕС сме по брой загинали на пътя

Пътнотранспортните катастрофи и последствията от тях са измежду най-актуалните проблеми освен у нас, освен в Европа, а и в световен мащаб. Това сподели министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Вътрешният министър откри тематична конференция на тематика „ Да работим дружно, с цел да създадем пътищата си по-сигурни – усъвършенстван модел за ръководство на пътната сигурност и положителни практики “. Тя е проведена от Министерство на вътрешните работи и Европейската харта за пътна сигурност, ръководена от Европейска комисия и се организира под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.


„ По данни на Световната здравна организация всяка година към 1,2 млн. души умират при пътни катастрофи в света, а цената за справяне с последствията доближава милиарди долари. Актуалните трендове сочат, че в случай че не се одобряват незабавни ограничения, до 2030 година смъртните случаи, свързани с произшествия на пътя ще са петата съществена причина за смъртност в света “, означи министър Маринов.

Според него значимо е да се означи, че Европейски Съюз и обособените държави-членки към този момент от години работят интензивно за повишение на сигурността по пътищата, както и за понижаване произшествията и последствията от тях. В резултат на тази политика сред 2000 година и 2017 година в Европа е реализирано понижение с 56% на смъртните случаи на пътя. Вътрешният министър акцентира обаче, че страната ни към момента е надалеч от заложените цели в тактиката на Европейски Съюз за пътна сигурност, обхващаща интервала 2010 година – 2020 година

„ Може би най-тревожният факт е, че пътният травматизъм остава водеща причина за смъртност и тежки пострадвания измежду децата на възраст до 14 години “, означи Младен Маринов.

Статистиката сочи и различен обезпокоителен факт – България е измежду държавите-членки с най-лоши индикатори по брой на починали и ранени при произшествия.

„ Макар през предходната година да е налице понижение на броя на починалите, спрямо предходните две години, към момента сме надалеч от прогнозния брой. Даваме си сметка обаче, че статистическите данни не дават в цялостен размер действителната картина. Зад цифрите се крият стотици човешки нещастия и загуби. Няма семейство, което да не е директно или индиректно наранено от войната по пътищата. Пътният травматизъм измежду децата остава сериозен проблем. Само от началото на година у нас са починали 24 деца – един цялостен учебен клас “, добави още вътрешният министър.

В умозаключение той акцентира, че на всички тези проблеми няма бързи и универсални решения и прикани те да не бъдат употребявани като политическо оръжие. Според Младен Маринов единствено в общата работа сред институциите, неправителствените организации и гражданския бранш тези отрицателни трендове могат да бъдат изменени. „ Безопасността на придвижването по пътищата е основен приоритет за държавното управление, само че не трябва да забравяме, че тя е право и отговорност на всеки жител “, прикани той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР