Пътниците на летище София са се увеличили, но обслужените самолети

...
Пътниците на летище София са се увеличили, но обслужените самолети
Коментари Харесай

"Летище София" увеличава приходите си с над 10%

Пътниците на летище София са се нараснали, само че обслужените самолети са по-малко

© Цветелина Белутова Повече пасажери и товари са минали през столичното летище тази година. Това демонстрира докладът на " Летище София " за първите девет месеца на 2019 година Така макар прекратените контракти за услуги с два огромни клиента компанията покачва приходите си с над 10%, а облагата й скача с повече от една четвърт.

Най-голямото летище в страната следва да бъде концесионирано, като по информация на " Капитал " през идната седмица се чака решението на Комисията за защита на конкуренцията по жалбите на отхвърлените претенденти. За победител беше избран фондът Meridiam в композиция със строителя Strabag.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Значително обаче се утежняват резултатите на по-малкото " Летище Пловдив ", което регистрира както внезапен спад на приходите, по този начин и задълбочаване на загубата. Според управлението през предходната година са взети решения, които ощетяват компанията и евентуално това е повода шефът да бъде заменен малко преди Коледа.

Софийското летище

" Летище София " регистрира по-високи доходи и облага за деветте месеца на годината (виж таблицата). Ръстът идва както от увеличените продажби в магазините, в това число поради новооткрити обекти в края на предходната година, по този начин и от нарасналите доходи от карго, реклама и ВИП пасажери. Търговските доходи по принцип имат най-важен дял в общите, а също така се покачват със 17% до 72.3 млн. лева Така компанията съумява да компенсира пропуснатите изгоди за 6.7 млн. лева от прекратените контракти с Wizz Air и European Air Transport за рампово обслужване и обработка с антилед, излиза наяве от доклада.

За деветмесечието е имало общо 46 790 излитания и кацания на летището (ръст от 1%). Спад от 21% обаче има при наземно обслужените самолети - общо 6717 на брой, поради двата прекъснати контракта. Пътниците са се нараснали с 1.5% и са били малко над 5.4 млн. души до края на септември. По интернационалните чартърни полети пасажерите са нарастнали с 23%. Интересна детайлност е, че през септември най-активни са били пътуванията до турските курорти Анталия и Бодрум, както и до Енфида в Тунис. От летището регистрират също 10% растеж на товарите.

Аеропортът в Пловдив

Резултатите на " Летище Пловдив " обаче доста се утежняват. С 250 по-малко са наземно обслужените самолети (общо 800), а пасажерите са малко над 60 хиляди души (с 46% по-малко, в сравнение с предходната година). Според доклада " управлението поставя съществени старания да предотврати нанесените вреди от решения, взети през 2018 година върху активността на сдружението ". В разбора се показва също, че се откриват неточно показани данни за отчетния интервал до края на септември 2018 година Няма подробна информация кои са проблематичните решения, само че малко преди Коледа предходната година беше освободен изпълнителният шеф Христо Щерионов и на негово място беше назначен Спас Шуманов.

Отчетът за деветмесечието на тази година демонстрира, че спад има както в приходите от наземно обслужване, по този начин и от търговски обекти, а това са двете съществени приходни пера на летището. В същото време разноските се покачват, главно за външни услуги. Като причина за това от настоящето управлението показват подписан контракт с Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", за който вътрешен одит към Министерството на превоза от април тази година е открил, че е " в несъгласие с всякаква икономическа логичност и е подписан при съществуването на съществени нередности ".

През предходната година държавното управление реши да приключи процедурата за концесия на " Летище Пловдив ". Това стана, откакто спечелилият - китайската HNA Airport Group, се отхвърли от концесията и без значение от обстоятелството, че имаше и втори претендент - пловдивското обединяване сред " Тракия икономическа зона " и транспортната компания ПИМК. Новата процедура ще се провежда по променения Закон за концесиите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР