Пътната полиция ще купи 15 бързи автомобила за таен контрол

...
Пътната полиция ще купи 15 бързи автомобила за таен контрол
Коментари Харесай

Полицейските колите за таен контрол на пътя ще са цена до 320 хил. лв. за бройка

Пътната полиция ще купи 15 бързи автомобила за скришен надзор по пътищата, като цената на всяка една ще е до 320 хиляди лева, заяви " Труд ". Общата стойност на поръчката е 4.8 млн. лева с Данък добавена стойност, откакто на 11 ноември Държавно-обществената комисия за сигурност на придвижването е отпуснала спомагателни 2.25 млн.

При оповестяването на поръчката през лятото за задачата са планувани 2.55 млн. лв., само че те се оказват незадоволителни. Парите идват от Фонда за пътна сигурност, в който парите от санкциите за превишена скорост. Високата цена на колите се изяснява със специфичното съоръжение в тях, което включва камера за засичане на скорост, видео и аудио съоръжение.

Идеята е цивилните коли да патрулират по автомагистралите и да снимат нарушителите. За да могат да ги настигат, в поръчката е посочено, че мощността би трябвало да е 240 конски сили, а оптималната скорост да е 250 км/ч. Търсят се коли в три разновидности - седан, хечбек и комби.

Посочените условия са постижими за модели на необятен кръг от компании, като с изключение на по-луксозните марки, като БМВ, " Ауди " и " Мерцедес ", по този начин и оферти на " Шкода ", " Фолксваген ", КИА, " Опел " и други.

" Труд " прецизира, че с докладна бележка от 14 октомври шефът на полицията Христо Терзийски осведоми министър Младен Маринов, че към този момент са постъпили 6 предложения за доставка на търсените коли, само че парите не стигат за покупката на 15 бройки.

В момента е в ход социална поръчка за покупка на 159 нови радара от разнообразни типове, като има и финансиране за създаване на още осем прави за надзор на междинната скорост. Става въпрос за 103 стационарни уреда за надзор на скоростта и 56 стационарно портативни.

В момента службите на пътната полиция в страната разчитат на 148 мобилни радара в патрулките, 30 триноги и 25 стационарни камери. Същевременно се възнамерява и уголемява и броят на пътните сектори, в които има надзор на междинната скорост на придвижване.

Наблюденията на пътната полиция сочат, че над 40% от откритите през предходната година 1.3 млн. нарушавания на пътя са били за превишена скорост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР