Пътната полиция обяви обществена поръчка за още 56 лазерни камери

...
Пътната полиция обяви обществена поръчка за още 56 лазерни камери
Коментари Харесай

КАТ се въоръжава още: Купува още лазерни камери

Пътната полиция разгласи социална поръчка за още 56 лазерни камери на триноги. По едно такова устройство, засичащо колите за превишена скорост, към този момент има на въоръжение от 12 март т.г. във всяка от 28-те регионалните служби на КАТ.
Търгът е с планирана цена от 2 566 666, 66 лв. без Данък добавена стойност, което прави по към 48 000 лева на камера. В сумата обаче са включени настройките, техническата поддръжка, проби преди стартиране в употреба, образование на служителите на реда, както и създаването на програмен продукт за автоматизирано генериране на електронен фиш за санкции. Срокът за подаване на предложения е 13 юни, а оповестяването на резултатите и отварянето на пликовете е планувано за 18 юни, написа "Труд ".
В началото на тази година катаджиите желаеха да им се провиснал общо 4 220 000 лева с Данък добавена стойност Плановете им тогава бяха да купят единствено 28 лазерни камери на триноги за над 1,8 млн. лева, а за останалите 2,4 млн. лева – 20 стационарни камери, които се инсталират край пътя. Тогава единична цена на лазерните радари излизаше към 65 000 лева, а на стационарните – 120 000 лева Парите трябваше да се провиснал от така наречен Фонд за пътна сигурност, в който постъпват 5 % от всяка санкция. Той бе основан през 2011 година и в края на април т.г. зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че в него към този момент са насъбрани 60 млн. лева За да харчат суми от въпросния фонд обаче последната дума има финансовият министър Владислав Горанов, чиято позиция до неотдавна бе, че всяка година парите от фонда се включват в общия бюджет на Министерство на вътрешните работи.
Така или другояче, публичната поръчка е към този момент оповестена и след реализирането й всяка от регионалните служби на КАТ най-вероятно ще получи по още 2 лазерни камери на триноги. По този метод ще могат да се образуват по три екипа за денонощен надзор на най-опасните сектори във всеки район.
В момента пътните служители на реда у нас снимат с 25 стационарни, 148 мобилни камери, инсталирани в патрулните им коли "Опел ", както и 28-те лазерни радара на триноги.
От януари до април т.г. са издадени 162 330 електронни фиша, с повече от 50 000 в съпоставяне със същия интервал на 2017 година Увеличението идва основно поради отпадането на условието за индикативен знак пред камерите и стартирането в деяние на лазерите на триноги.
Новите радари работят еднообразно добре и през деня, и нощем, а при снимане на номера на автомобила софтуерът незабавно автоматизирано изготвя информация кой е притежателят, има ли застраховка колата и други
Чрез вградена SIM карта информацията се изпраща в сървър в локалната Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи. Колкото и да е претрупан трафикът по шосето, всички извършители се засичат един по един, стига да излязат на фокус номерата им. Ако се движат паралелно, лъчите ги хващат едновременно и в 4-те ленти в двете направления.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР