Пътната настилка по булевард Княз Александър Дондуков в участъка между

...
Пътната настилка по булевард Княз Александър Дондуков в участъка между
Коментари Харесай

По булевард "Дондуков" все пак ще има асфалт

Пътната настилка по бул. " Княз Александър Дондуков " в сектора сред улица " Г.С Раковски " и бул. " Васил Левски " ще бъде асфалтова, вместо с паваж. Това реши профилираният експертен съвет към Министерството на културата на вчерашното си съвещание. Ескпертите аргументираха решението с това, че не трябва да се консервира положение, което " не е най-благоприятното за развиването на града " и че " актуалната ера би трябвало да остави своя отпечатък във времето ".

Заседанието беше във връзка искане от кметът на София Йорданка Фандъкова към министъра на културата Боил Банов, за допускане на асфалтова настилка в сектора от булеварда. Ремонтът на " Дондуков " стартира през юни, като дни по-рано Министерството на културата даде мнение, че настилката би трябвало да бъде напълно от паваж, а не комбинирана, както планираше Столичната община.

Според кмета на София този учатък от " Дондуков " е " отдалечена от обичайните исторически туристически направления в центъра на София ", като в същото време е мощно натоварена от коли и затова настилката би трябвало да бъде от асфалт.

От траялото съвсем 2 часа разискване сред специалистите се разбра, че бул. " Дондуков ", в секторът от бул. " Княгиня Мария Луиза " до бул. " Васил Левски " попада в зоната на два групови архитектурни ансамбъла от 1986 година. За нито една от тях обаче нямало явен режим на запазване на културните полезности. Паветата по " Дондуков " пък са със статут на единична културна полезност от края на 2016 г, според заповед на министъра на културата Вежди Рашидов.

Това обаче не попречи на специалистите от съвета да " извадят " сектора сред " Г.С. Раковски " и бул. " Васил Левски " от тези предпазени зони. Те тхвърлиха предлагането на Националния институт за недвижимо културно завещание да не се позволява смяна в статута на булеварда и настилката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР