Пътната настилка е като чисто нова, допълниха от ведомството Като

...
Пътната настилка е като чисто нова, допълниха от ведомството Като
Коментари Харесай

МРРБ: Катастрофата на АМ „Струма“ е станала с ниска скорост

Пътната настилка е като чисто нова, допълниха от ведомството
„ Като неравност пътната настилка е добра, в много положително положение.  Към датата на злополуката има изпълнена единствено осевата линия, има към 6-месечно закъснение на осъществяване на маркировката. Мантинелата наречена „ рибена опашка “ е сложена през 2007 г и тогава дава отговор на нормите. Към 2021 година обаче има нови правила “, Това съобщи служебният министър на Министерство на регионалното развитие Виолета Комитова по време на представянето на резултатите от инспекцията на пътния сектор Драгичево – Долна Диканя, в който стана злополуката с рейс от Република Северна Македония.

„ Очевидно, злополуката не е била с огромна скорост, само че е зародил пожар. Имаме доста необичайно събитие - пожар, който съгласно мен е главната причина за жертвите. Нямаме пояснение по какъв начин тъкмо е изгорен този рейс “, добави тя. Комитова не изключи хипотезата на лидерът да му е станало неприятно.

„ Историята на този път стартира от 2002 г, с утвърден механически план и позволение за градеж. През 2006 година има в допълнение позволение за градеж на пътни възли. АКТ 15 е публикуван през 2007 година и се води скоростен път с позволена скорост 90 км/ч. През 2013 година скоростта е увеличена на 120 км/ч. Не можем да твърдим, че вдигнатата на 120 км/ч е главната причина за злополуката “, съобщи Комитова.

„ Това, което Министерство на регионалното развитие може да направи като краткосрочни ограничения, е да подмени маркировката и да понижи оптимално допустимата скорост на 90 км/ч “, счита служебният министър.

„ До ден сегашен пътят няма АКТ 16, тъй като не са завършили отчуждителни процедури. През 2012 г Министерски съвет афишира секторът Дасколово - Долна Диканя за народен обект и АПИ подписва нов контракт за „ Пътинвест инженеринг “. Именно тези проекти са едни от бавените процеси при построяването на пътна инфраструктура. “, изясни още министърът.

„ Въпросът с така наречен рибешки опашки е решен с смяна на нормите. Има възбрана да се ползват през 2021 година, което значи, че всички реконструкции, които ще се вършат, би трябвало да бъдат съобразени с нормите. Промяната в мантинелите единствено на тази къса права би коствала към 30 млн. лева “, съобщи арх. Влади Калинов.

„ Максимално бързо ще желаеме да приключим всички процедури и да въведем, само че не очаквайте, че това ще бъде автомагистрала “, акцентира той. „ Този път не е планиран в никакъв случай да бъде автомагистрала и не дава отговор на условията. “

Мантинелата, която отделя отбивката от основния път, ще остане, само че ще бъде от различен вид, обясниха от Министерство на регионалното развитие. Каквото можем да създадем тази година, ще го създадем, безапелационни са от ведомството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР