Пътната агенция е открила сериозни пробойни в проекта за социализация

...
Пътната агенция е открила сериозни пробойни в проекта за социализация
Коментари Харесай

АПИ „захапа“ проекта за река Марица

Пътната организация е разкрила съществени пробойни в плана за социализация на река Марица, оповестиха от Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП). В писмо до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова АПИ упорства да бъде направено задълбочено проучване на мостовете над реката, с цел да се подсигурява сигурността на популацията и опазването на държавното имущество. Това се случва месец откакто 12 000 специалисти от КИИП сигнализираха, че в случай че планът се осъществя в настоящия си тип, ще заплаши структурата на мостовете над реката.

Предвидената промяна на речното корито ще промени техническите параметри, при които са били оразмерени стълбовете и фундаментите на всички уреди, настояват пътните инженери. Мостът на 6-и километър към този момент е с разрушени прагове и напълно забележими надпилотни шапки на всички стълбове, попадащи в руслото на реката, заради добива на инертни материали “, пишат инженерите.

Те показват още, че другият мост - на източния обход на Пловдив, е с очевидно подкопан и потопен трети дирек откъм „ Скобелева майка “ в резултат на наводненията през 2005 година Според АПИ препоръчаното подсилване на стълбовете с габиони е неуместно решение.

Пътните инженери сигнализират и за неточно изложение на секторите, които ще влязат в плана. Заради тези грешки не може да се каже дали ще бъдат директно наранени мостовете на 6-и км и на " Адата ", пишат от АПИ. Оттам упорстват идващите стъпки по плана да бъдат съгласувани с тях - като собственик на републиканската пътна мрежа.

Според инженери от КИИП пък наложително би трябвало да се актуализира хидроложката оценка на оттока на реката. „ При климатични промени може да се чакат високи води, сходни на тези при наводненията от 2005 година “, предизвестяват експертите. Те предлагат годишно разчистване на коритото в градския сектор на реката от саморасла растителност и наноси.

Друга заплаха съгласно тях може да сътвори вкопаването на централно кюне в речното корито. То може да засегне стълбове на някои мостове, попадащи в кюнето или граничещи с плановото му очертание. Налице са съществени рискове от компрометиране на тези мостови стълбове, безапелационни са от КИИП.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР