Пътна карта за европроекти в културата начертаха Банов и ГабриелПътна

...
Пътна карта за европроекти в културата начертаха Банов и ГабриелПътна
Коментари Харесай

Световноизвестни творци влизат в класните стаи

Пътна карта за европроекти в културата начертаха Банов и Габриел
Пътна карта за европейски планове в културата начертаха отрасловият министър Боил Банов и българският еврокомисар Мария Габриел. Двамата разискаха присъединяване на България в огромните стратегии „ Творческа Европа ” и „ Хоризонт Европа “ (2021 – 2027 г.). Банов и европейският комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел разговаряха за целите в най-обширния сектор на Европейската комисия за идващия петгодишен интервал.

Проект, по който Европейската комисия и българското Министерство на културата ще работят дружно, е " Творците срещат учебните заведения ". Идеята на самодейността е световноизвестни имена в региона на изкуствата и културата да влязат в класните стаи на европейските учебни заведения и те да се трансфорат в креативна образователна среда. Целта е действителното прекосяване от STEM към STEAM в областта на образованието и по тази причина е значима добавката " А ", (за Arts-изкуства), акцентира еврокомисар Габриел.

Как страната ни и богатото ѝ завещание да бъдат показани освен в седалището на европейските институции - Брюксел, само че и в другите европейски градове, разискаха още Банов и Габриел.

Двамата разгледаха опциите, които дава най-голямата предлагана до момента стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз „ Хоризонт Европа “ (2021 – 2027 г.) и връзката ѝ с националните или районни стратегии, както и рамковата стратегия " Творческа Европа " за поддръжка на планове в културния и аудио-визуалния бранш в областите: кино, телевизия, музика, литература, изпълнителски изкуства и обичаи.

Министър Банов и еврокомисар Габриел разискаха и съответни стъпки във връзка с усилването на съдействието с най-голямото публично придвижване за запазване на Европейското културно и естествено завещание в Европейски Съюз - " Европа Ностра ", в която членуват близо 250 организации, институции и самостоятелни участници, както и продължаването на сполучливото партньорство с Центъра за изящни изкуства " Бозар " в Брюксел.

Министър Боил Банов акцентира, че зад огромното самопризнание за страната ни стои и огромното предизвикателство да бъдат обединени културата и образованието с нововъведенията и научните проучвания и те да проработят като общ екип с общи цели. За страната ни една от най-важните задания е дигитализацията на културното завещание и на фондовете на културните институти, която би спомогнала за опазването му и за битката с трафика в европейски мащаб, акцентира министър Боил Банов.

Комисар Мария Габриел от своя страна означи, че нейната цел като началник на ресора ще бъде точно работа в посока на влизането на културата в университетите, в изобретателната промишленост и нововъведенията, като популяризирането и социализирането на културното завещание е един от водещите цели.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР