Пътищата трябва да се проектират според интензивността на трафика за

...
Пътищата трябва да се проектират според интензивността на трафика за
Коментари Харесай

Пътищата ще се проектират според интензивността на трафика за 30 г. напред

Пътищата би трябвало да се проектират съгласно интензивността на трафика за интервал от 30 години. Това планува новата Наредба за планиране на пътища, която към този момент е обнародвана в " Държавен вестник ", оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройство.

С нея се вкарват повишени условия за отводняване на пътното платно. Целта е да се избегне събирането на вода и основаването на условия за " аквапланинг ". В секторите с по-сложно придвижване ще се слага осветяване за обезпечаване на по-голяма видимост и сигурност. Изискването се отнася за пътните възли на автомагистралите и скоростните пътища, както и за пътните възли и кръстовищата на първокласните пътища. Решението за използване на тази мярка ще се взима след технико-икономическа аргументация.

Наредбата ще бъде наложителна при проектирането на нова инфраструктура, както и при главен ремонт или реорганизация на съществуващата мрежа.

Дава се по-голяма независимост при установяване на планова скорост за всеки клас път според от транспортните функционалности и особеностите на терена. Ако автомагистралата минава през низина, плановата скорост е 140 км/ч, при хълмист терен - 130 км/ч, а при планински - 120 км/ч. При тежки теренни условия автомагистралите могат да се проектират с планова скорост от 100 км/ч, а скоростните пътища с планова скорост 90 км/ч. За първокласните пътища е посочена оптималната позволена планова скорост от 100 км/ч. (Проектната скорост е друга от оптимално допустимата скорост на придвижване, избрана в Закона за придвижване по пътищата, само че не може да я надвишава).

Край автомагистралите и пътищата ще бъдат основани зони за сигурност. Целта е при излизане на моторното транспортно средство от пътното платно да се избегнат тежките последствия за водача и пасажерите от удар в стълбове, стени, здания и други трудности, или следствията за трети лица, които се намират на крайпътните паркинги, площадките за отдих, пешеходните площи и други Обхватът на зоната ще се дефинира според от класа на пътя и допустимата оптималната скорост на придвижване за колите. Край автомагистралите тя би трябвало да е с широчина 16 м при позволена оптималната скорост от 140 км, за скоростните пътища - 13 м при позволена оптималната скорост 120 км/ч. При първокласните, второкласните и третокласните пътища са планувани 8 метра. Ширината може да е и по-малка, в случай че в даден сектор са въведени локални ограничавания на скоростта.

В наредбата са категоризирани и заплахите. С максимален риск за пътуващите в моторните транспортни средства са стълбовете, дърветата, шумозащитните и подпорните стени, бетонните детайли и други. Опасност от тежки контузии крият също реките и окопите с дълбочина по-голяма от 1 метър. Наредбата планува в зоната за сигурност да се заобикаля проектирането на рискови детайли и уреди. А в случай че това е невероятно, те би трябвало да бъдат обезопасени според стандартите.

Въвеждат се редица нови екологични условия при проектирането на пътища. Предвижда се построяването на уреди от така наречен " зелена " инфраструктура - това са " зелени " мостове, тунели и виадукти, които обезпечават гладко прекосяване на животните по обичайните им направления. В момента също се построяват тунели за мечки, язовци, костенурки или други животни, най-вече по плановете с европейско финансиране. Но мярката до момента не е била категорично залегнала в разпоредба.

За първи път се дефинират и обсегът, наличието и стадиите на всеки пътен план.

Според предстоящите резултати наредбата ще разреши строителството на съвременна и безвредна пътна инфраструктура и ще способства за понижаване броя на пътно-транспортни катастрофи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР