Пътищата там са черни, кални. Къщите стари. Счупени прозорци, проядени

...
Пътищата там са черни, кални. Къщите стари. Счупени прозорци, проядени
Коментари Харесай

Лицата им са ярки, а животите почти невидими: Кои са „Невидимите”

Пътищата там са черни, кални. Къщите остарели. Счупени прозорци, проядени дървени греди, остарели каменни зидове. Тук-там пушат комините на остарели печки. Две или три, тъй като единствено толкоз са живите там.

Лицата им са ярки, а животите съвсем невидими. Евгений Димитров споделя за последните поданици на дребни български села. Спомените от срещите с тях той запечатва в фотоси и видео, които качва в интернет. В плана му, наименуван " Невидимите " се включват и други млади българи.

Евгени работи в център за приобщаващо обучение, а преди този момент няколко години е преподавател в учебни заведения от няколко малко обитаеми места. Преживяното го трансформира. Това го въодушевява да пътува из страната със свои другари и да запечатва историите на хората от дребни български села, до момента в който към момента ги има.

„ Искам да покажа на градския човек всичко това, което той може би даже не осъзнава, че е всекидневие за хората от обезлюдените български села и да създадем една сетивност за това по какъв начин наподобява България, която не наложително виждаме и не наложително виждаме. Когато стартира този план, още нямах визия за това какво ни чака и какви хора и по какъв начин ние бихме могли да им помагаме”.

--> „ Смятам, че е редно всеки един човек, живеещ на тази територия да има опция да показа своята история, да има опция да опише своята история, изключително в случай че става въпрос за възрастни хора, които от време на време са живели в свят, радикално друг от нашия. За тези хора мълчанието е въпрос на седмици от време на време. От тази позиция считам, че планът има в действителност огромна човешка стойност ".

По данни на Националния статистически институт в България има 605 села с население от 0 до 10 души. Евгени споделя за най-въздействащите му срещи.

Първата такава е със фамилията на Борис от село Вихрен.

„ Тогава за пръв път бях в обстановка, в която не знаех дали е редно да пиша, дали е редно да фотографирам, да кажа, да опиша. Запознахме се с Борис. Жена му беше болна и не можеше да му оказва помощ в работата, което беше извънредно тежко. Освен това, беше ухапана от куче – овчарско куче и то напълно скоро. Това е село, което е откъснато. Те нямат превоз, затова е доста мъчно директно след такова събитие да потърсят съответна здравна помощ. Погледнахме раната, дадохме й някакви насоки, само че несъмнено мъчно можеш да направиш нещо отвън болница.”

Друга обичана среща на Евгени е тази с баба Тодорка.

„ Тя е човек, който не се въздейства от стандартите, които царуват в нашето общество, да речем във връзка с ромите. Разказа ни история за това по какъв начин тя няма боязън да приюти едно ромско семейство, изпаднало в неволя и осъмнало в това село. Животът й там не е по никакъв начин елементарен, все пак, обаче тя се оправя и не се оплаква.”

„ Опитваме се да демонстрираме нещата такива, каквито са и, да, има горест, има самотност, само че има и доста благополучие и доста наслада.”

За Евгени българското село е извор на мъдрост. Завръщане към същинското. Той подканва всички младежи да отделят по няколко часа от своя ден, с цел да създадат по-пъстър и бодър.

Снимки и видео: Невидимите

@Николай Николов (съосновател на проекта) – https://blindspotbg.weebly.com/

@Мария Ангелова – https://203challenges.com/

@Мария Ангеловаhttps://mariyaangelova.portfoliobox.net/

@Василка Зимбилева

@Томислав Рашков

В плана вземат участие още: Нина Ружина, Петя. В. Димитрова
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР