Пътища, обвити в мъгла, гъсти гори, замъци и средновековни крепости

...
Пътища, обвити в мъгла, гъсти гори, замъци и средновековни крепости
Коментари Харесай

Румънците са луди по чесъна. Но не само заради Дракула

Пътища, обгърнати в мъгла, гъсти гори, крепости и средновековни замъци са единствено част от пейзажа в Трансилвания, където витае духът на някои от най-мрачните митове в Европа.

Най-известният персонаж от страховитите истории е граф Дракула.

Историите за мрачни духове по традиция са неизменима част от източноевропейския фолклор.

А едно магическо растение е най-хубавото оръжие против злите същества.

От потомство на потомство измежду румънците се носи преданието, че чесънът пази хората и домовете от тъмните сили.

В навечерието на св. Андрей, който е патронът на Румъния - на 29 ноември, живеещите в селските региони, ядат чесън и го размазват в ъглите на прозорците и вратите, с цел да се защитят от тези същества. Висящи връзки чесън могат да се видят към домовете със същата цел.

Популярността на растението измежду народа обаче има и своето логическо пояснение. Отвъд фолклора чесънът е наложителен за всяка румънска паница.

Докато доста хора заобикалят да поставят от мощно ароматното растение в гозбите си, то за румънците чесънът като че ли е повдигнат в кулинарен фетиш.

Принципът е елементарен: колкото повече, толкоз по-добре. Растението се открива във всяко ядене, споделя BBC – от обичайния лют чеснов сос до домашните супи на румънските баби - няма рецепта, която да не включва чесън.

Освен че е съществена съставна част в румънската кухня, луковичният зарзават е съвършен цяр при грип, настинки и кашлица. Чесънът се счита за магическо растение. Благодарение на свойствата си се употребява за различно, мощно и естествено лекарство.

Със или без вампири – румънците несъмнено за луди по чесъна. Дали в храната, в медицината или в античния фолклор, луковичният зарзават постоянно ще бъде необятно публикувана просвета в северната ни съседка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР