Патешкото езеро в софийската Борисова градина отново е оживено. Десетки

...
Патешкото езеро в софийската Борисова градина отново е оживено. Десетки
Коментари Харесай

Патешкото езеро в Борисовата градина има десетки нови обитатели


Патешкото езеро в софийската Борисова градина още веднъж е оживено. Десетки патета на друга възраст към този момент вършат компания на старите жители и незабавно станаха атракция за столичани. 

Общината очевидно е решила да компенсира загубата на родилите се в естествена среда патета в края на април, които единствено за една-две седмици станаха жертва на грабливи гарвани. 

Сега към този момент от Общината са заградили и покрили с мрежи пространство за невръстните патета, а по-големите се движат на независимост из останалата част от езерото.

В края на април се излюпиха шест зеленоглави патета - първите бебета, които се появяват в езерото, откакто през 2017 година Столична община възвърне първичния му образ и стартира да отглежда в него зеленоглави патици. Птиците пристигнаха от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Въпреки напъните на Общината обаче, която сложи защитни мрежи, новото поколение не оцеля от набезите на гарваните.

Езерото с водоплаващите птици (Патешкото езеро) е основано през 1972 година През годините то трансформира характера и предназначението си, до момента в който през 2017 година, по отношение на отбелязването на 135 години парк „ Княз-Борисова градина “, Общината възвърне истинския му тип – включително и емблематичната за цялостния образ на мястото къща за патици, ситуирана на островчето в средата му.

За да се сътвори подобаваща среда за живот на птиците, езерото беше оградено с дървена ограда, която разреши развъждането им без значение, че паркът е желано място за разходка на домашни кучета. Управата на Борисова градина поставя всекидневна грижа за развъждането на птиците.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР