Патентована технология използва наличните данни за потребителите, за да отгатне

...
Патентована технология използва наличните данни за потребителите, за да отгатне
Коментари Харесай

Facebook ще разбира дали сме богати, бедни или средна класа

Патентована технология употребява наличните данни за потребителите, с цел да отгатне икономическия им статус

Социалната мрежа създава логаритъм, с цел да разбере какъв брой пари изкарвате, без категорично да ви задава този въпрос

„ Класификация на социално-икономическите групи, основана на характерностите на потребителя ” – тази формулировка несъмнено звучи академично. Всъщност това е заглавие на патент. Фейсбук е подала поръчката през юли 2016 година, а патентът беше приет напълно неотдавна.

Накратко, Фейсбук се интересува от система, която може да отгатне в кой социално-икономически пласт попадате . И по този начин, кой от нас къде се нарежда – измежду бедните, в междинната класа, или пък може би измежду богатия хайлайф? Ако не мислите за себе си като за детайл от социално-икономическа подредба, няма значение. Фейсбук обаче скоро ще има логаритъм, с цел да разбере. За тях има значение.

Социалната платформа е патентовала технология, която употребява наличните данни за потребителите, с цел да отгатне икономическия им статус. Образованието, собствеността и имуществото, потреблението на интернет – всичко това са детайли от комплицирана система за прогнозиране на социално-икономическия статус на всяко лице, което употребява платформата.

„ Онлайн системата употребява класификатори, с цел да предскаже социално-икономическата група на всеки консуматор. Класификаторите се базират на модели и функционалности, които употребяват световна информация за популацията , включително демографски данни, благосъстоятелност над устройства, социално-икономически параметри. Тази световна информация може да се заключи от въпросници за пазарни изследвания и да се даде на онлайн системата ”, гласи патентното изложение.

Става дума за „ логаритъм, който ще употребява набор от данни, качени от потребителя, с цел да дефинира неговия социално-икономически статус – като обучение, благосъстоятелност, потребление на интернет и други ”, изяснява Тайлър Лий от Ubergizmo.

Ползата от всичко това ще е за рекламодателите – те биха могли да употребяват информацията, с цел да сервират по-подходящи и по-добре таргетирани реклами. Това би могло да подкрепи даването на спонсорирано наличие от трети страни.
още по тематиката
„ Като се има поради, че компаниите, които популяризират във Фейсбук, желаят да научат повече за клиентите си и по какъв начин могат да ги доближат по-добре, спомагателните разбори на данни просто допълват тази цел, в по-детайлни детайлности ”, разяснява новината за патента Тим Сандле, редактор на Digital Journal – издание за научни вести.

Тук поражда въпросът за какво им е на Фейсбук и маркетолозите да се занимават с  това , когато всичко, което би трябвало да създадат, е да помолят хората да разкрият приходите си?

Сиси Као, бизнес кореспондент за Observer, изяснява: „ Социалната мрежа  създава логаритъм, с цел да разбере какъв брой пари изкарвате , без категорично да ви задава този въпрос ”. „ Фейсбук признава, че на потребителите може и да не е комфортно да кажат сами какъв брой пари изкарват годишно ”, добавя Ани Палмър в Daily Mail. „ Фейсбук посредством странични въпроси добива информация за приходите и употребява други данни, с цел да направи заключения по тематиката – за себе си ”.

Така нареченото „ дърво на решенията ” е основен фактор в проектирането на сходна система. „ Фейсбук обрисува примерно дърво на решенията, което употребява разнообразни детайли от данни за образуване на информативен набор, събрани посредством въпросниците (на маркетинг проучванията), с цел да се дефинира евентуалния социално-икономически статус на индивида ”, написа Као. Тоест, „ цялата тази информация ще бъде вкарана в логаритъм, наименуван „ класификатор ”, с цел да се предскаже вероятността за социално-икономическия статус на индивида и попадането му в една от трите групи: работническа, междинна или висша класа ”.

Дървото ще употребява данни, които платформата събира – да вземем за пример дали потребителят е притежател на жилище , написа CB Insights. Платформата ще дава стойности за възможност на тези индикатори и ще прави предсказания.

Daily Mail отбелязва, че дървото на решенията стартира да класифицира потребителите въз основа на тяхната възраст. Оттам насетне тя слага въпроси, основани на възрастовата група. Например, 20- до 30-годишните ще бъдат питани какъв брой интернет устройства имат, а 30- до 40-годишните – дали имат къща или не.

Но дали сходни разбори ще са съответни? Може да се окаже, че хората, които не са учили повече от това да завършат гимназиално обучение, въпреки всичко посредством персоналните си умения и гении – или добре печелещи родители – са в горните пластове на класификациите по приходи.

Възможно е също някой, който познавате, да е с по-висок приход, само че да не има личен дом – просто тъй като работата му допуска непрекъснато да пътува или поради някакви персонални желания. Освен това няма да е мъчно да намерите човек, който разполага с многочислени цифрови устройства и показва комплицирана приложимост на интернет, само че има ниски приходи.

„ Алгоритмите нямат схващане . Те повтарят това, което научават. Когато логаритмите повтарят и умножават изкривявания или персонално мнение, ние би трябвало да помислим по какъв начин да изправим математиката ”, заключава Софи Клебер от „ Харвард Бизнес Ревю ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР