Патенти не могат да се издават по заявления от името

...
Патенти не могат да се издават по заявления от името
Коментари Харесай

US съдия отхвърли патентна заявка на AI „изобретател”


Патенти не могат да се издават по заявки от името на „ машина за творчество ”, реши съдът
(снимка: CC0 Public Domain)

Може ли неестествен разсъдък да сътвори нещо и да го патентова съвсем като човек? Оказва се, че да сътвори нещо – може, само че да получи патент за него – не. Поне не и в Съединени американски щати.

Преди броени дни Стивън Талър, който кандидатствал за патент от името на своята AI-машина DABUS през 2019 година, получи отвод от патентната работа на Съединени американски щати. Заключението на специалистите е, че AI не дава отговор на изискванията за патент, тъй като не е физическо лице.

Американски арбитър постанови, че изкуственият разсъдък не може да получи патент за своите творения. Тази опция е непокътната единствено за хората. не могат да се издават по заявки, направени от името на „ машина за творчество ” като въпросната DABUS, реши окръжният арбитър Леони Бринкема.
още по тематиката
Съдебното решение гласи, че „ ясният отговор е „ не ” на въпроса дали машината с неестествен разум може да се квалифицира като откривател според патентното право, заяви.

„ С развиването на технологиите може да пристигна миг, когато изкуственият разсъдък доближава равнище на изисканост, което би могло да задоволи общоприетите критерии за изобретателство ”, споделя Бринкема в решението си. „ Ала това време към момента не е настъпило. Ако настъпи, Конгресът ще взема решение по какъв начин, в случай че въобще желае, да разшири обсега на патентното право ”.

Стивън Талер е кандидатствал за серия патенти от името на своята машина DABUS през 2019 година „ AI е измислил изобретението, а не аз, тъй че би било неопределено да показвам себе си като откривател ”, споделя Талер в отговор на питане на Агенция Франс Прес.

Едно от хипотетичните изобретения на машината е светлинен маяк, който мига, с цел да притегли вниманието. Друго е за резервоар за питиета „ въз основата на фрактална геометрия ”.

Адвокатът на Талер, Райън Абот, който управлява план за неестествен откривател, съобщи, че ще апелира решението. „ Ние имаме вяра, че приемането на като откривател е в сходство както с езика, по този начин и с задачата на Закона за патентите на Съединени американски щати ”, сподели Абот.

В отбрана на причините си юристът уточни, че сходна процедура към този момент е възприета от Федералния съд на Австралия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР