Пътен инцидент на автомагистрала "Струма" в нощта срещу вторник предизвика

...
Пътен инцидент на автомагистрала "Струма" в нощта срещу вторник предизвика
Коментари Харесай

Непозната по своите мащаби трагедия. Десетки загинаха при пожар в автобус на магистрала Струма

Пътен случай на автомагистрала "Струма " в нощта против вторник провокира десетки жертви. Загинали са минимум 45 пасажери в рейс от Северна Македония, който е пътувал към Скопие. Сред жертвите има 12 деца.

Автобусът се е запалил и преобърнал, заяви Министерство на вътрешните работи. Това е и една от аргументите хората да не могат да бъдат избавени. По първични данни, огласени от прокуратурата, измежду починалите няма български жители.

Сигналът за случая е подаден малко след 2.00 часа през нощта. Катастрофата е наоколо до село Боснек в сектора на " Струма " сред Перник и Дупница, на 31 км югозападно от София. Автобусът е влезнал в България от Турция и е регистриран в Скопие . Той се е движел дружно с три други рейса като част от проведена екскурзия в Истанбул , проведена от македонски туроператор.

В рейса са пътували 53-ма души. От тях седем са съумели да се измъкнат през счупените прозорци на транспортното средство. Оцелелите са две дами и петима мъже, които са настанени в „ Пирогов “ . От болничното заведение оповестиха, че пациентите са с изгаряния в региона на лицето и с инхалация на дим и газ, само че са отвън заплаха за живота.

На мястото на случая отидоха служебният министър председател Стефан Янев , служебният вътрешен министър Бойко Рашков и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов .

„ Единственото, което можем да кажем към този миг, е че има една огромна покруса “, сподели Стефан Янев . Той добави, че по непотвърдена информация към мястото на злополуката пътува македонският му сътрудник Зоран Заев.

„ В момента никой не може да ви каже какъв брой са на брой хората и кои са. Трябва занапред да се разпознават, което ще бъде доста мъчно нещо и да се откриват човек по човек “, сподели вътрешният министър Бойко Рашков . На няколко пъти той акцентира, че сходен случай не е прочут в неговата процедура, а картината на нещастието е "ужасяваща ".

На място вътрешният министър отхвърли на този стадий да приказва за аргументите за злополуката, само че призна, че се разяснява положението на автомагистралата „ Струма “ в сектора на случая към село Боснек. Малко по-късно министърът на районното развиване Виолета Комитова заяви, че ще бъде назначена инспекция за положението на пътя.

„ Това е непозната по своите мащаби човешка покруса “, сподели зам.-главният прокурор Борислав Сарафов . Той сподели, че на място ще отидат екип лекари и биолози, които ще вземат генетичен материал от всяко едно от телата за идентификация на всички жертви, което ще стане в хода на следствието.

Сарафов разяснява, че главните версии са две – човешка неточност и зародила ненадейно техническа нередовност, която е довела до злополуката.

„ Началната информация е, че няма български жители “, сподели още Сарафов и разясни, че следствието се организира единствено от българските следствени органи.

„ Вероятно става въпрос за техническа нередовност, има и спукана гума преди този момент “, сподели за бТВ Николай Николов , шеф на основна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Министерство на вътрешните работи. Според него е допустимо пожарът да е зародил преди преобръщането на рейса.

При случая няма наранени други коли. Властите оповестиха, че поради случая и течащото следствие секторът на автомагистралата ще бъде затворен, а придвижването ще бъде отклонявано към Радомир.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР