Път за душата - така наричат пътят Камино. Маршрут, който

...
Път за душата - така наричат пътят Камино. Маршрут, който
Коментари Харесай

Пътят Камино: Да преминеш маршрута "Сантяго де Компостела"

Път за душата - по този начин назовават пътят Камино. Маршрут, който минават хиляди хора всяка година в търсене на себе си или на границите на своите благоприятни условия.

Дългият път на пилигримите потегля от твоя дом, а нужният багаж е една раница. Маршрутът в Северна Испания има над 1000-годишна история. Според легендата в катедралата в испанския град Сантяго де Компостела, който е последна точка за поклонниците, се съхраняват мощите на Св. Яков.

Снимка: btvnovinite.bg

Това прави Сантяго де Компостела третия по значимост поклоннически град след Рим и Ерусалим.

Ел Камино де Сантяго де Компостела е един от най-интересните направления в света. Започва във Франция, изкачва Пиренеите и минава през цяла Северна Испания. Дълъг е към 800 км, които се извървяват пешком – по този начин повелява традицията, която датира от IX век.

Снимка: btvnovinite.bg

Според една от легендите пътят Камино минава тъкмо под Млечния път. През 1980 година испанският духовник Елиас Валиня Сампедро стартира да маркира пътя с жълти стрелки, които и през днешния ден водят пилигримите към катедралата с мощите на Св. Яков.

Снимка: btvnovinite.bg

Две българки - Дора Прангаджийска и Мариета Петрова, се завърнаха от това неизмеримо странствуване преди дни.

„ Поне от 10 година бленувам да извървя този маршрут. Първоначално смятах да го направя сама. След това обаче пътят ме повика по един чудноват метод, като ми предложи да го извървя с мои приятелки. За мен това е едно завръщане към себе си”, описа Дора Прангаджийска.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Това е едно пътешестване към себе си, към другите и природата. Пътуване към опознаване”, добави Мариета Петрова.

Те са изминават маршрута към този момент три пъти. Първия път са вървели по към 25 км дневно. И по този начин 34 дни. Признават, че не са били толкоз добре физически готови.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Важно е желанието, с което тръгваш, а не физическата подготовка. Казах си, че ще вървя до там, докъдето мога да стигна. Пътят ни разреши да го минем, даже да нямаме толкоз добра физическа подготовка. Важно беше дишането, връзката със себе си и с Вселената”, описа още Дора Прангаджийска.

Снимка: btvnovinite.bg

Мариета Петрова добави, че би трябвало да се наслаждаваш на това, което идва по пътя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР