Пъстри, ексцентрични, големи, малки, с цветя, с пера и дантели

...
Пъстри, ексцентрични, големи, малки, с цветя, с пера и дантели
Коментари Харесай

Ето защо британките носят тези глупави шапки

Пъстри, ексцентрични, огромни, дребни, с цветя, с пера и дантели – никой не носи тези странни шапки по-достолепно от кралското семейство.

Не остана дете или възрастен, който пропусна новината, че на 19 май Меган Маркъл и принц Хари си споделиха "Да " в параклиса "Сейнт Джордж " на замъка Уиндзор в наличието на близо 600 посетители, доста от които с удивителни и колоритни шапки, написа "Хъфингтън пост ".

ВИЖТЕ НАЙ-КОЛОРИТНИТЕ ШАПКИ ОТ СВАТБАТА НА ГОДИНАТА

Но за какво тъкмо шикозните шапки са се трансформирали в желан аксесоар за кралските сватби и по какъв начин тъкмо се поражда тази традиция...

Във видеото вижте популярните посетители на сватбата на принц Хари и Меган

Преди да стартираме, дано уточним че има основна разлика сред нормалните шапки с основа и външна страна, които като се изключи че са красиви са и функционални и по този начин наречения fascinator (фасинатор). Идва от британската дума fascinate, която значи удивявам, терминът е въведен в стилните среди у нас от Ирина Сардарева, с цел да наименува кокетните дребни „ шапчици “, които кралските особи носят за значими събития. Те се прикрепят към главата на дамата благодарение на фиби или специфична шнола и тяхна единствена функционалност е да показват класата и усета на дамата.

Според Уилям Хенсън - преподавател по етикет, дворцовият протокол диктува, че всяка дама би трябвало да носи шапка при формален мотив. Това условие е въведено през 1950г., когато в действителност дамите рядко са се появявали на обществени места с открити коси.

От тогава нещата се трансформират и шапките към този момент са непокътнати за по-официални случаи, те са основна част от английската просвета.

„ Когато приказваме за специфични мотиви в английското общество, никое значимо събитие не би било приключено без шапка. Задължително е да има шапка. Това е част от обществената норма “, сподели Хилари Алекзандър, някогашен фешън редактор на „ Дейли телеграф “.

Тези дребни шапки са най-лесният метод за дамите да показват благосъстояние и персонален жанр. И по този начин от къде идват фасинаторите.

Преди да придобият днешния си тип те са били дантела или плетиво, което покрива задната част на главата.

Според Енциклопедия Британика тази част от дамското облекло, носена през 19 век, е придавала нотка на сексапил и тайнственост към Викторианската мода. До 30-те години на предишния век думата "fascinator " е изменила смисъла до изложение за фина качулка, само че в последна сметка терминът просто изчезна от използването, отбелязва енциклопедията.

През 40-те години се появява първообразът на днешните фасинатори - "кукленските шапки ".

Те получават известност измежду американските и европейските дами, които от своя страна виждат причудливите, постоянно смешни форми като знак на опълчване против строгите ограничавания на нацистката окупация.

Модерните фасинатори са тясно свързани с коктейлните шапки, които дамите са носели през 50-те и 60-те години. Коктейлните шапки наложително са имали украсителен детайл – перо или мрежест воал, прикован към гребен, който би могъл да се втъкне в косата на дамата по метод, който да не съсипе прическата ѝ.

През 70-те и 80-те екстравагантните шапки стартират да се появяват измежду стилния хайлайф. Основно с помощта на Стефан Джоунс и Фил Трейси, които основават тези самобитни творби на изкуството за английското кралско семейство.

Освен за кралските сватби тези декоративни шапки са необятно публикувани на конните надбягвания.

И до момента в който всички приказват на приказната рокля на Меган Маркъл, ви предлагаме да погледнете настрана към причудливите шапки, с които се окичиха даже холивудски звезди и спортисти.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР