Пъстрата програма от културни събития на Дните на японската култура

...
Пъстрата програма от културни събития на Дните на японската култура
Коментари Харесай

Дни на японската култура представят театралното изкуство Но в България

Пъстрата стратегия от културни събития на Дните на японската просвета в България продължава с цялостна мощ. Световно известното театрално изкуство Но ще бъде показано в 3 града в България. Публиката в Стара Загора ще може да се наслаждения на представленията на театралната натрупа „ Ямамото " на 25.09 от 19:00 ч. в Държавната опера. В Пловдив актьорите ще гостуват на 27.09 и 28.09 от 19:30 ч. в Античния спектакъл. Представленията в София ще са на 1.10 от 19:00 ч. в Народен спектакъл „ Иван Вазов ". Билети за събитията в Стара Загора могат да бъдат закупени от www.operasz.bg и www.pierrot-bg.com, а билети за спектакъл „ Но " в Пловдив и София могат да бъдат открити в мрежата на Eventim.

Рядко представяните пиеси ще гостуват в България във връзка на паметния троен празник на японо-българските двустранни връзки. В София и Стара Загора ще бъдат показани обичайни пиеси, а в Пловдив - една от най-новите пиеси, наречена „ Орфей ". Тя е основана от Акихиро Ямамото, шеф и основен артист в Театър „ Ямамото ", по концепция на Мая Бежанска, и ще бъде показана като част от формалната стратегия на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.



Театър Но съставлява тип театрално изкуство с маски, в което значима роля играят песните и танците. Негови прародители са уличните скечове, танци, акробатични номера и фокуси. „ Но " в превод значи „ умеене " или „ гений ". Едно Но зрелище включва 5 акта, само че в наши дни по-често срещани са постановките с 2 акта и антракт. Маските в Но могат да се преглеждат като независимо изкуство. Затова и в това време от 11 до 18 септември в Столичната библиотека се състоя галерия на маски, употребявани в спектакъл Но, и икебана от Сдружение за икебана „ Кагецу ".

Програма Стара Загора:

- 25 септември (сряда), 19:00 ч.
Държавна опера - „ Крилатите одежди " и „ Земният паяк "

Програма Пловдив:

- 27 септември (петък), 19:30 ч.
Античен спектакъл - „ Крилатите одежди " и „ Земният паяк "

- 28 септември (събота), 19:30 ч.
Античен спектакъл - нова „ Но " пиеса - „ Орфей "

Програма София:

- 1 октомври (вторник), 19:00 ч.
Народен спектакъл „ Иван Вазов " - „ Железният венец " и „ Земният паяк "

30-ите юбилейни Дни на японската просвета в България се провеждат от Посолството на Япония в България и с поддръжката на Клуба „ Приятели на Япония в Република България - Нихон Томоно Кай ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР