Пъстрата програма на Дни на японската култура продължава с едно

...
Пъстрата програма на Дни на японската култура продължава с едно
Коментари Харесай

Онлайн демонстрации на традиционни изкуства пренасят духа на Япония в България

Пъстрата стратегия на Дни на японската просвета продължава с едно онлайн събитие. На 7-и и 8-и ноември ще се проведат демонстрации на японски обичайни изкуства. Събитието ще се организира напълно онлайн на формалната Фейсбук страница на „ Чадо Урасенке " (Chado Urasenke Tankokai, Bulgaria) и ще е разграничено на 2 елементи - Лекция за фурошики, последвана от уъркшоп по пакетиране с тях (на 7.11.2020 година от 17:00 ч.) и лекция за чая койча, последвана от специфична проява на чайна гала (на 8.11.2020 година от 17:00 ч.). В рамките на двата дни гостите на събитието ще могат да се насладят на японския дух и обичаи в уюта на домовете си.

Япония е известна със своите изобретателни техники и разнородни обичаи. Характерното завързване на фурошики - оригами от плат - е безспорно една от тях. Техниката е позната от интервала Нара (710 до 794 година сл. Хр.) и се употребява и до през днешния ден като обичаен метод на пакетиране, изключително при специфични мотиви като рождени дни или професионален триумф. В Япония пакетирането е обвързвано освен със завиването на даден предмет, само че и играе значима роля в разнообразни духовни и културни аспекти от живота на японеца. Този вид подаръчни опаковки са неразделна част от културата на Страната на изгряващото слънце. За изработката на истинска фурошики опаковка могат да се употребяват разнообразни типове шалове от изрисувана коприна, красива памучна забрадка за съдове, плат с бродерия, плетиво или други.

Японските чайни церемонии са друга емблематична част от културата на страната. На елементарния акт на поднасяне на чай и неговото приемане с признателност се основава един метод на живот, именуван ча-до - Пътят на чая. Традицията повелява, че актът по поднасяне на чай, според от етикета, взаимодейства по друг метод с аспекти на етиката, естетиката, философията, реда и взаимоотношенията сред хората. Чаят може да бъде подготвен по над двеста метода при посещение на чайно събиране. Един от най-популярните е приготвянето на гъст чай - койча, в жанр цуцуми - букоса, който се свързва и с присъщото завързване на фурошики - оригами от плат.

Организатор на събитието е съдружие „ Чадо Урасенке Танкокай " и се организира със съдействието на Посолството на Япония в България. Събитието е част от програмата на Дните на японската просвета 2020.

Пълната стратегия за 31-вите Дни на японската просвета можете да прочетете в брошурата тук:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР