Паспорти с биометрични данни и електронен носител в тях има

...
Паспорти с биометрични данни и електронен носител в тях има
Коментари Харесай

Зам.-министър на МВР каза - по желание електронна самоличност, но по закон е задължително

Паспорти с биометрични данни и електронен притежател в тях има още от 2010 година, само че с промени в закона се планува в персоналните карти да има и електронна идентичност, и биометрични данни. Това съобщи зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.
По думите му, по смисъла на закона жителите би трябвало да заявят предпочитание дали да има биометрични данни в персоналната им карта т.е. електронна идентичност. Ципов обаче незабавно сподели, че можело Европейски Съюз скоро да одобри правилник за наложителни биометрични данни в персоналните документи, само че " ние това го направихме преди две години ". На въпрос на Нова телевизия за какво ще предпочетем вид с електронна идентичност, отговорът беше - с цел да те ревизират по-лесно на границата.
Зам.-министърът посочи, че в 30 центрове в страната се персонализират персонални документи. Идеята на новата система обаче е да има концентрация. Запазва се обаче децентрализираното подаване на заявки за документи.
Ципов посочи, че може да се чака смяна, вероятно експресната услуга да бъде удължена – вместо 8 часа, да стане от 12 до 24 часа – поради опцията да се подават заявки на едно гише, а всичко да се прави на друго, особено място.
Освен това, щяло да има 3 нови типа мостри на персонални документи. Окончателно ще бъде утвърден пример, откакто бъде определен реализатор на публичната поръчка за направа на документи, която започва през днешния ден (15 август). Предвижда се да се издава паспорт с 10-годишна отминалост, а освен с 5-годишна. Предвижда се и краткотрайна карта за идентичност, особено за случаи на подсъдими, ще има и карта за престояване на чиновник на НАТО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР