Пасивното пушене може да увреди артериите на децата, сочат резултатите

...
Пасивното пушене може да увреди артериите на децата, сочат резултатите
Коментари Харесай

Пасивното пушене увеличава риска от сърдечни болести при децата

Пасивното пушене може да повреди артериите на децата, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.
Учени от университета на Минесота употребявали ултразвук, с цел да изследват каротидната артерия във врата, брахиалната артерия в ръката и коремната аорта над пъпа у 298 деца на 8-18-годишна възраст, които не са пушачи. Някои от участниците били изложени на пасивно пушене, а други не.
Специалистите установили, че каротидните и брахиалните артерии останали незасегнати от пасивното пушене. Коремната аорта у изложените на пасивно пушене деца обаче била втвърдена. "Получените резултати навеждат на мисълта, че резултатът от пасивното пушене може да се изрази в ранно увреждане на артериите, само че избягването на в допълнение излагане на цигарен пушек може да предотврати по-големи увреждания ", означиха създателите на проучването. "Изследването ни демонстрира също, че най-малко в най-ранните стадии от живота си децата са предпазени от излагане на цигарен пушек, тъй като въз основа на предходни изследвания знаем, че пасивното пушене е важен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания ", сподели Джъстин Райдър от екипа.
"Заключихме, че пасивното пушене може да предразположи деца и младежи към сгъстяване на коремната аорта. Известно е, че втвърдяването й усилва риска от атеросклероза ", разясни ръководителката на проучването Мишел Харбин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР