Пасивното пушене е свързано с появата на предсърдно мъждене. Излагането

...
Пасивното пушене е свързано с появата на предсърдно мъждене. Излагането
Коментари Харесай

Пасивното пушене е свързано с появата на предсърдно мъждене

Пасивното пушене е обвързвано с появяването на предсърдно мъждене. Излагането на пасивно пушене, даже в лимитирана степен, е обвързвано с по-голям риск от развиване на предсърдно мъждене, съществено нарушаване на сърдечния темп, съгласно проучване, показано на научната конференция на Европейското сдружение по кардиология.
Предсърдното мъждене е най-често срещаното нарушаване на сърдечния темп в международен мащаб и се пресмята, че всеки трети европеец ще развие това положение през живота си. Хората с предсърдно мъждене са пет пъти по-склонни да получат инсулт, в сравнение с техните здрави връстници.

В разбора са включени общо 400 493 възрастни

на възраст 40-69 години, които са употребявали Националната здравна система на Обединеното кралство по някаква причина и са били регистрирани в UK Biobank. Пушачите и тези, които към този момент са имали предсърдно мъждене, са изключени от изследването.
Участниците бяха запитани за броя на часовете, през които са били изложени на пушек на други хора в една типична седмица през миналата година, вкъщи или в други условия. 21% от участниците са били изложени на пасивно пушене през миналата година със междинна експозиция от 2,2 часа на седмица. По време на приблизително следене от 12,5 години, предсърдно мъждене се развива при 6% от участниците.

Изследователите проучиха връзката сред излагането на пасивно пушене

и появяването на предсърдно мъждене след поправяне на фактори, които евентуално биха могли да повлияят на тази връзка, като възраст, пол, етническа принадлежност, показател на телесна маса, ежедневна консумация на алкохол, физическа интензивност, диабет, високо кръвно налягане, високи кръвни липиди и социално-икономически статус.
Установено е, че групата, изложена на пасивно пушене, има 6% по-висок риск от събитие на предсърдно мъждене спрямо групата, която не е била изложена. Рискът се усилва в домовете, на работните места и навън. Също по този начин, всяко увеличение на продължителността на седмичното пасивно пушене е обвързвано с още по-голям риск от предсърдно мъждене. Например, 7,8 часа пасивно пушене на седмица се свързва с 11% по-голям късмет за развиване на нарушаване на сърдечния темп спрямо неналичието на пасивно пушене.

„ Според изследването, откакто сте изложени на пасивно пушене, шансът за развиване на предсърдно мъждене стартира да се усилва, като рискът ескалира доста с увеличение на времето на излагане. Констатацията, че пасивното пушене е нездравословно освен на закрито, само че и навън, акцентира смисъла на възбраната за пушене за отбрана на публичното здраве “, отбелязва създателят на проучването от Националната университетска болница в Сеул, Република Корея.

Източник: Amna News /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР