Пасивните къщи пестят енергияПасивните къщи са все още рядкост у

...
Пасивните къщи пестят енергияПасивните къщи са все още рядкост у
Коментари Харесай

Пасивните къщи: пестят много енергия, все още са рядкост у нас

Пасивните къщи пестят сила Пасивните къщи са към момента необичайност у нас, само че те дават опция да се пести доста сила.

Пасивната къща е енергоспестяващ парцел, който разрешава през цялата година да се използва малко сила. Разходите за построяването на такава къща с а приблизително със 7-8 % по-високи , в сравнение с в случай че бъде построена общоприета постройка, споделя сертифицираният архитект на пасивни къщи проектант Иван Иванов. Той твърди, че сметките за ток и отопление с пасивни къщи могат да намалеят фрапантно, даже до 90 на 100 .
 

У нас построяването на пасивни къщи е необичайност , само че в Западна Европа е процедура да се строят и доста публични здания по този метод. Нарастващата цена на тока е сериозен тласък да се обърне внимание на това строителство. 
 
Първата социална постройка от този вид в България е детска градина в Габрово . На процедура към остарялата постройка на детската градина е построена нова с европейски средства и със заем от Световната банка.

Инвестицията се чака да бъде изплатена в границите на пет години, описа пред Дарик директорката на детска градина " Слънце " Татяна Трикова. Тя изясни, че потреблението на електрическа енергия и топлоенергия е с една трета по-малко при пасивната постройка спрямо другата в отоплителния сезон. " Ако имаме 1000 лв. за топлоенергия на месец в главната постройка, в другата постройка е към 650-700 лв. при оптимални температури в границите на 22-24 градуса ", споделя Трикова.

Вентилационната система, която е наложителна за този вид къщи, пречиства напълно въздуха в пространствата на детското заведение. Татяна Трикова е безапелационна, че удобствата, основани за децата, по никакъв метод не се отразяват на таксите за детската градина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР