Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който наподобява моркова, но е със

...
Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който наподобява моркова, но е със
Коментари Харесай

Вижте многобройните ползи на пащърнака

Пащърнакът е кореноплоден зарзават, който прилича моркова, само че е със ярък цвят. Произхожда от Европа и Азия. През 17 век е пренесен от колонизаторите в Америка.
Този зарзават едвам неотдавна стартира да се появява на българския пазар, само че най-вероятно се е отглеждал по Средиземноморието още от древноримско време. Освен като източник на скорбяла в яхнии и супи ароматните корени са били употребявани и като подсладител в десерти.
Пащърнакът заслужава особено внимание. С мирис, сходен на целина, наслада и лека, само че плътна текстура, пащърнакът през днешния ден постоянно се употребява в модерната кухня.
Този есенен зарзават е извънредно потребен. Богат е на калий и доста фибри. Подходящ е за ястия с ориз, картофи, пасирани сосове и супи.
Източник на белтъци, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина, витамини от група В, витамин Е, РР и А. В корена на растението се съдържа и ниацин, прочут като витамин B3.
Пащърнакът е потребна храна за профилактика на сърдечносъдови болести като управлява равнищата на кръвното налягане. В националната медицина зеленчукът се причислява към храните афродизиаци. Действа и като натурален диуретик.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР