Пасхалното богослужение от патриаршеската катедрала Александър Невски в София по

...
Пасхалното богослужение от патриаршеската катедрала Александър Невски в София по
Коментари Харесай

Дядо Неофит: Смъртта вече няма власт над нас

Пасхалното свещенодействие от патриаршеската катедрала " Александър Невски " в София по случай Възкресение Христово беше предстоятелствано от врачанския митрополит Григорий, съобщи Българска национална телевизия.

Той, съгласно решението на Светия Синод и благословението на Негово Свейтешество като представител на Българската патриаршия, беше отпред на българската делегация до Йерусалим за приемане на парченце от Благодатния огън. Вчера отъвят беше измолен от йерусалимския патриарх в храма на гроба Господен и бе пренесен в България.

Точно в среднощ митрополит Григорий трикратно поздрави с " Христос воскресе! " вярващите, пристигнали пред храма " Св. Александър Невски ", които му дадоха отговор с " Воистину воскресе! ". Прозвучаха евангелието и тропарът за Възкресение, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата " Св. Александър Невски ".

След това митрополит Григорий прочете Пасхалното обръщение към българския народ от патриарх Неофит, в което Негово Светейшество насочи благослов към вярващите за Възкресение Христово.

Митрополит Григорий прочете посланието за празника от името на патриарх Неофит:

" Нека с живота и делата си всеки ден свидетелствуваме за великата Божия благосклонност към индивида - за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката персона на нашия Спасител гибелта биде погълната с победа и към този момент няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме към този момент божии другари. "

Благодатният огън беше посрещнат от Негово Светейшество българския патриарх Неофит по-рано през вчерашния ден след идването на българската делегация и раздаването на всички представители от всички епархии на БПЦ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР