Пасхално послание на Русенския митрополит Наум."Възлюбени във възкръсналия Господ чеда

...
Пасхално послание на Русенския митрополит Наум."Възлюбени във възкръсналия Господ чеда
Коментари Харесай

Пасха, 2022 година: Послание на Русенския митрополит

Пасхално обръщение на Русенския митрополит Наум.

"Възлюбени във възкръсналия Господ рожби на светата Христова Църква,

Светлината на Възкресението несметно огрява душите и сърцата ни, и целия наш свят, свидетелствайки за кулминационната точка на богочовешката история, за онази единствена в същността, смисъла и следствията си победа – успеха над прегрешението, тлението и гибелта. Победата на Този, Който е Творецът на всичко съществуващо и Който е самият Живот и Жизнодавец.

Победител над „ оногова, у който е властта на гибелта “ (Евр. 2:14), можеше да бъде единствено Този, у Когото е властта на живота, и Той стори това, като възприе развалената от прегрешението човешка природа, с цел да я изцери и да я въздигне до онази висота, до която в предвечния възвишен план е било несъмнено да живее и да пребъде най-съвършеното Божие създание – сътвореният за богоὸбразност и богоподобие човек.

Тази избавителна победа, която Господ удържа поради цялото човечество, Той направи наше постоянно притежание и ние би трябвало да живеем с ясно схващане за нея и да се възползваме от нейните плодове, тъй като с Христовото Възкресение гибелта към този момент няма власт над нас. След утрото на Пасха всички ние, които сме Христови, сме и участници в тази победа, и живеем не със боязън от гибелта, а с религия и с вяра във всеобщото възкресение, тъй като „ …всякой, който е роден от Бога, побеждава света; и тази е успеха, която победи света – нашата религия “ (1 Иоан. 5:4).

Макар гибелта и през днешния ден да е на всички места към нас и да виждаме всеки ден грозното ѝ лице в пагубната война в Украйна, както и във всевъзможните прояви на злото в нашия свят, нейното празненство обаче е към този момент единствено видимо, тъй като ние знаем, че „ …когато земното наше жилище… се унищожи, ние имаме от Бога дом на небесата, жилище неръкотворно, постоянно “ (2 Кор. 5:1).

„ Тайната на беззаконието “ (2 Сол. 2:7) продължава да работи към този момент две хилядолетия след славното Христово Възкресение и ние виждаме неговите плодове във всяко човешко деяние, което е ориентирано срещу Божията воля, във всяко принуждение и несправедливост над индивида, във всеки прибързано лишен човешки живот. Същевременно обаче в епохата на Новия Завет, която е време на Духа и на съработничеството ни с Бога, продължава да работи и тайната на Богочовечеството, която също принася богатите си плодове, които са плодове на обич, съчувствие и състрадание, на богоподражание и добротворство, на святост и съвършенство. Към такива плодове сме призвани всички ние, които имаме и живеем новия живот в Христа, като пазим „ положителния залог посредством Духа Светаго, Който живее в нас “ (2 Тим. 1:14).

Нека бъдем вестители на Възкресението и плодовете ни да бъдат такива, че светът да вижда и разпознава в тях безграничната Божия обич, с която Бог обикна индивида, когато „ … отдаде Себе Си за нашите грехове, с цел да ни избави от настоящия подъл век “ (Гал. 1:4).

Да ценим и пазим божествения подарък на живота, и изрично да противостоим на всяка замяна на Христовия Завет с човечеството и всяко опрощение на злото, с което врагът на нашето избавление се пробва да сее в душите и сърцата ни своята отрова. Нека помним, че на Голгота той беше надвит, дружно с цялата своя мощ и власт и с цялото си войнство, тъй като от Гробът Господен възсия не гибел, а живот и светлина за индивидите.

Благодатта, мирът и любовта на Победителя на гибелта - Господ и Спасител наш Иисус Христос, да бъдат с всички нас!

Христос воскресе! "

Пасха, 2022 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР