Пасхално богослужение и водосвет пред чудотворния образ на Пречистата Божия

...
Пасхално богослужение и водосвет пред чудотворния образ на Пречистата Божия
Коментари Харесай

Десетки се поклониха на чудотворната икона на „Св. Богородица“ в Рилския манастир

Пасхално свещенодействие и водосвет пред чудотворния облик на Пречистата Божия Майка - Осеновица отслужиха на Светли петък Адрианополският свещеник Евлогий - свещеник на Рилския манастир и братството на обителта. Ритуалът се прави по традиция на днешния ден, който църквата е определила да е отдаден на Божията майка, като контраст на Разпети петък, описа архимандрит Варлаам от манастира.

Десетки се стекоха в Рилския манастир да се поклонят пред чудотворната икона на Богородица Осеновица, която се съхранява в обителта от повече от 550 години.

Иконата се изнася веднъж в годината от централната църква на манастира, на днешния ден. Освен пред нея, гостите можеха да се поклонят и да измолят амнистия и пред мощите на създателя на манастира - Св. Иван Рилски.

Преданието споделя, че чудотворната икона на Богородица е дарена на обителта от византийският император Мануел Първи Комнин. Той потърпевш по време на лов, само че бил изцелен от мощите на Св. Иван Рилски, които се съхранявали в тогавашен Средец.

В знак на благодарност, императорът подарил своята икона, която носел със себе си по време на походи и борби.

Иконата на Богородица Осеновица е направена на медна плочка, към която, в дребни кафези, са положени и мощите на други 32 светци. Според легендите иконата доста пъти е правила чудеса, избавила е и самият манастир от пожар в първите години на 20 век. Според преданията и тя помогнала и за преодоляването на чумната зараза в Самоков.

" Иконата прави чудеса непрестанно. Не всеки обаче споделя и споделя своето знамение, само че хората имат вяра и са признателни ", описа още архимандрит Варлаам.

През целият ден през днешния ден не спра и потокът от туристи към манастира. " Откакто придвижването е пуснато още веднъж, хората по-често идват в манастира ", сподели и игуменът свещеник Евлогий.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР