Пасажерка от Нидерландия матира българските власти и пропука всички хвалби

...
Пасажерка от Нидерландия матира българските власти и пропука всички хвалби
Коментари Харесай

Болна от коронавирус пасажерка матира цялата ни превенция

Пасажерка от Нидерландия матира българските управляващи и пропука всички хвалби за цялата ни предварителна защита против ковид. Става дума за 39-годишната берачка на цветя от хасковското село Криво поле, която посред сякаш крутите ограничения кацна болна в неделя в София и пропътува необезпокоявано с такси маршрута до Хасково. С нея бяха и двете й деца, едно от които също е с позитивна проба за Коронавирус – 19. Целият случай е изтъкан от много мистерии и слага много неуместни въпроси към управляващите.

Майката на дамата твърди, че още при полета от Амстердам щерка й се почувствала зле. Бил й даден уред за дишане. След това семейството взело такси до Хасково.

Превозвачът „ България ер ” отхвърли част от информацията, потвърждавайки за проблем на борда. „ По време на полета нито един пасажер не е бил подложен на уред. Имало е недоволства от жена по отношение на рухване на кръвната й захар, в следствие, на което

 

екипажът й е дал вода със захар и О2 ”,

 

обявиха от компанията пред „ Сега ”.
След оказаната помощ пътничката декларирала, че се усеща добре. Всъщност тъкмо дамата от Криво поле е с диабет. Но „ България ер ” твърди, че нищо не сочело за по-специален проблем с нея. „ Не е имало справедливи данни, които да предположат, че на борда има риск пасажер да е инфектиран с коронавиурс. Всички пасажери са минали безпроблемно през термокамерите на летището в Нидерландия. Всички пасажери са минали безпроблемно и през термокамерите на летище София, което в допълнение изключва и нужда от предприемане на последващи ограничения ”, допълниха от компанията. 

Два пъти в отговорите до „ Сега ” „ България ер ” загатва, че

РЗИ не ги е уведомила по каналния ред

 

след това за пасажер с ковид. Това е най-малкото необичайно, тъй като 95-те пътници от полета бяха издирени и тествани. Досега се знае за трима с позитивни проби. А откакто няма реакция от РЗИ, може да се допуска, че екипажът не е бил проучен. 

Днес сутринта основният държавен контрольор Ангел Кунчев удостовери на брифинга, че камерите на летището не са засекли температура при дамата. Тоест летищният контрол не е приключил работа. А е подозрително тя да е била без температура, тъй като водачът на таксито описа пред „ Нова телевизия ”, че се е чувствала зле при пътуването до Хасково. Тогава тя разговаряла са майка си по телефона, двете решили да се обадят на 112. Едва тогава здравните управляващи разбират за пациентката и пращат кола за спешна помощ да я чака на автогарата в Хасково.

Но мистериите не свършват с пътуването. В МБАЛ-Хасково дамата е призната с тежка пневмония,

първият й PCR тест  обаче e негативен.

 

Това е втори сходен случай в здравното заведение, откакто лъжовен негативен резултат дала проба и на здравна сестра. Това демонстрира, че и на PCR тестванията не може да се разчита напълно.

В самолета са пътували и други хора от Хасковска област. Според локалната РЗИ те са изследвани, съгласно селски кметове обаче не са. А кметът на Криво поле Андрей Гаджев добави трагичната картина: много хора се върнали от чужбина посред пандемията, изкарали 14-дневната карантина и...

отпътували назад на гурбет.

 

В момента 39-годишната жена е в хасковската болница, положението е й много тежко. Детето й с COVID-19 – момче, също е в здравното заведение, само че е добре. Другото – момиче, е под карантина в независима къща в Криво поле. Бабата отказала помощ от психолог за него. Двете деца са в тийнейджърска възраст, а родителите били разведени.

Защо и по какъв начин дамата е можела да лети от Амстердам до София посред пандемия, пък и други хора да пътуват назад, не е мъчно да се изясни. По принцип самолетните компании се управляват от рестриктивните мерки, които постановат българската страна и локалните задгранични управляващи. На 6 април здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която забрани влизането в България на лица, идващи от редица страни-членки на Европейски Съюз, измежду които е и Нидерландия. Забраната обаче не се отнася до българските жители и техните фамилии, завръщащи се у нас. Затова нашите сънародници, прибиращи се в родината,

не престават да пътуват необезпокоявани.

 

Няма спънка и да летят до Нидерландия, която, съдейки по данните на външното ни министерство, не е наложила официална възбрана за влизане и директно прекосяване на български жители. Кралството не планува даже карантина. Пътуването до Нидерландия за работа продължава да се счита за основателна причина за влизане в страната. „ България еър ” продължава да реализира постоянни полети до Амстердам и назад. Същото се отнася и за нискотарифната „ Уиз еър ” до Айндховен. Досега самолетните компании са прекратявали полети, когато са се сблъсквали с краткотрайни ограничавания от страна на локалните управляващи, каквито са наложени да вземем за пример в Италия, Кипър и Португалия.

Също и когато получат инструкции от страна на българските здравни органи – да вземем за пример по този начин на 16 април „ Уиз еър ” приключи полетите от Варна до Лондон, а след това и от София.

 

 МЕРКИ

„ Всички пасажери на борда, в това число и екипажите, са задължени да носят защитни маски по време на полета ” – прецизираха от „ България ер ”. „ Екипажите са задължени да носят и санитарни ръкавици. Преди и след всеки полет пасажерският салон и санитарните пространства се почистват изключително подробно със специфични препрати. В тоалетните на самолетите на самолетната компания са подсигурени топла вода, сапун и дезинфектанти. Качеството на въздуха в самолетите се подсигурява от специфични филтриращи системи HEPA, които обезпечават непрекъсната циркулация на термично обработен въздух до над 200 градуса, ограничавайки вероятно разпространяване на каквато и била болест по въздушен път. Считано от 18.03. на полетите, изпълнявани от националния транспортьор, се зарежда само бутилирана минерална вода за пасажерите ”.

 

СХОДЕН СЛУЧАЙ

За още един сходен случай се разбра в средата на април, този път в хасковското село Черногорово. Мъж и жена се прибрали с полет от Холандия. Мъжът проявил симптоми в Хага, а след кацането в София се обадил на майка си в селото. Тя пък звъннала на кмета и персоналния доктор, които го посъветвали да отиде в болница. Той взел такси до " Пирогов ", а колата откарала брачната половинка му в Черногорово.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР