Първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание започва в 9.00

...
Първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание започва в 9.00
Коментари Харесай

45-ото Народно събрание стартира с очаквания за знаково решение пред погледа на президента

Първото съвещание на новоизбраното 45-о Народно заседание стартира в 9.00 часа през днешния ден в постройката на Народното събрание на пл. " Народно заседание " 2 и ще бъде предавано директно по Българска национална телевизия и БНР.

Според Конституцията съвещанието, което се привиква с декрет на президента Румен Радев, ще бъде намерено от най-възрастния присъстващ депутат. В 45-о Народно заседание това е Мика Зайкова, дълготраен синдикалист, а понастоящем стопански анализатор и финансов специалист от " ИТН ".

При конституирането на новия парламент в пленарна зала ще бъдат президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Предвижда се президентът Румен Радев да насочи послание към народа и Народното събрание.

Очакват се и изказвания от ГЕРБ, " ИТН ", " Българска социалистическа партия за България ", Движение за права и свободи, Демократична България, Коалиция " Изправи се! Мутри вън! ". Депутатите ще гласоподават с повдигане на ръка, защото електронната система е преместена в новата пленарна зала в някогашния Партиен дом.

Веднага откакто положат клетва и след което ще дефинират кой ще бъде непрекъснат ръководител на Народното събрание. По традиция той е представител на най-голямата парламентарна група, само че историята познава и изключения.

Очаква се гласуването да бъде знаково и от него да стане ясно дали парламентарните групи са подготвени на консенсус в подтекста на идното образуване на ново държавно управление. Също като преобладаващите прогнози за сформиране на министерски кабинет, поради изолацията на ГЕРБ и тук любимец е " ИТН ". Прогнозите сочат за предстоящ ръководител на Народно събрание Ива Митева Йорданова-Рупчева. Тя влиза в Народното събрание като втора от листата на " ИТН " в столичния 23-и МИР, където лидер бе проф. Андрей Чорбанов.

Ива Митева познава в елементи работата на Народното събрание, защото работи от дълго време в администрацията му. Тя е правист и дълги години беше помощник на правната комисия, а сега е шеф на Дирекция " Законодателна активност и право на Европейски Съюз " на Народно събрание. Участвала е в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР