Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам

...
Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам
Коментари Харесай

Вулкан изригна на Канарските острови след 50 години в покой

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам наложи евакуацията на 5000 души, в това число към 500 туристи, и унищожи близо 100 жилища. Вулканът „ Кумбре Виеха “ изстрелял лава на стотици метри, поглъщайки домове и гори в близост, написа „ Ройтерс “.

Към момента не се оповестява за жертви, само че вулканът продължава да е деен. Той се намира на остров Ла Палма. Според управляващите не се постанова евакуация на повече хора.

„ Лавата се движи към брега и вредите ще бъдат обилни. Според специалисти има към 17-20 млн. кубични метра лава “, Анхел Торес, който извършва длъжността президент на Канарските острови.

В селцето Ел Пасо за изгорели към 20 къщи, а група от 360 терористи е превозена с лодка до Тенерифе от морския курорт Пуерто Наос.

Въпреки разрушението, министърът на туризма Рейес Марото разяснява, че изригването не е рисково и даже би трябвало да се преглежда като опция за привличане на гости на острова. „ Възползвайте се оптимално от тази опция да се насладите на това, което ни е донесла природата “, сподели той в изявление за радио „ Канал Сур “.

Ла Палма бе под паника, откакто хиляди земетресения бяха регистрирани за седмица. Последното огромно изригване е от 1971 година. Тогава умира един мъж, до момента в който прави фотоси покрай потоците от лава.

Испанският министър председател Педро Санчес посещава засегнатите региони през днешния ден, откакто анулира посещаване в Съединени американски щати поради случая. „ Гражданите на острова могат да бъдат спокойни, защото страната разполага с задоволително запаси и личен състав “, сподели той, представен от ДПА.

Островът има към 83 хиляди поданици и се намира на към 85 км от Тенерифе, една от известните туристически дестинации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР