Първото важно дело, с което се заемат руснаците в освободеното

...
Първото важно дело, с което се заемат руснаците в освободеното
Коментари Харесай

Пощенци първи в България „газят” дядо заплес

Първото значимо дело, с което се заемат руснаците в освободеното от турска администрация Княжество България, е построяването на съобщителна система по съветски пример. През месеците май и юни 1879 година се откриват пощенски служби в редица обитаеми пунктове със стратегическо значение, последвани от основаването на телеграфни служби. За разпространяване на писмовни и пакетни колета, както и за транспорт на хора и багажи, се дефинират маршрутни трасета. По обособените станции на маршрутите на конната поща се разполагат друг брой коне, чиято навременна промяна подсигурява бързината на транспортите. Един от основните стратегически направления е през Балкана и свързва София с значимото дунавско пристанище Лом. По това трасе са ситуирани и максимален брой коне - към 150. Междинната станция по средата на транспортносъобщителния лъч е град Берковица, в който се откриват административни отделения от областен мащаб. Берковица е един от първите десетина града в княжеството, където руснаците откриват в течение на дни и пощенска, и телеграфна работа. За значимостта на града приказва фактът, че за шеф на Берковската станция на телеграфите и пощата е изпратен Иван Стоянович. Оказвайки му доверие, след това не престават служебната му кариера на най-високото място: основен шеф на пощите и телеграфите.

Като труженик на техническия напредък, основният шеф Стоянович взема решение да схване европейската процедура за впрягане на моторната двигателна сила в услуга на известията И става първопроходецът на автомобилна разходка у нас за сметка на страната с импортирания през 1905 година първи автомобил. През септември същата година началството желае собственоръчно да се убеди в успеваемостта и техническите преимущества на автомобила, по тази причина нахлупва кожен каскет, поставя огромни кръгли очила и заповядва на водача да се гмурне в прахта от София през Самоков до Пловдив, след това до Стара Загора и назад. Може би не си е гледал непрестанно джобния часовник, тъй като запомня единствено времето, използвано за пътешестване от Самоков до Пловдив: това са 5 часа! Докато железарията с гумени шини на джантите трака и дими по пътищата, срещнатите хора се изненадват и радват, че виждат това самодвижещо се знамение.


Началникът на Берковската станция на телеграфите и пощата Иван Стоянович в редакцията на " Балканска зора ": от ляво на дясно - Никола Генадиев, Харитон Генадиев, Иван Стоянович, Владимир Неделев

Но инатливо шопско говедо показало войнствения си темперамент. Някъде из равното Софийско поле селяндур пасял биволите си и едно животно зачервило очи и се понесло след пощенския автомобил
Какви са били желанията му, не се схванало, само че шефът Иван Стоянович и водачът си “плюли в пазвата”, защото автомобилът им се движел със скорост съвсем “един бивол в час”...

Скоро след директорската разходка за сметка на страната в София пощенци се замесили в първото автопроизшествие у нас. Движейки се “страховито” по “Мария Луиза” от гарата към пощата, скоростомерът показвал 4 км в час! И изненадващо дядо Митре Тошев, който пресичал булеварда и евентуално зяпал ветреещите се на 14 май слугински поли, цъфнал пред пощенския автомобил. Завели дядото да му лекуват счупения крайник в Александровската болница.

За водача не последвал нито акт, нито правосъдно дело, защото конфликтите с коли не можели по това време да се глобяват по никакви закони и правилници за придвижване по улиците и пътищата.

Независимо от биволската гонка и потрошения Митре основният шеф на пощите и телеграфа Иван Стоянович изрично взел решение в интерес на напредъка. На 19 март 1908 година издал заповед за оформяне на автомобилна пощенска работа като независим индивид при Дирекцията.

Борислав КОСТОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР