Първото в света медицинско проучване, в което бе разрешено умишлено

...
Първото в света медицинско проучване, в което бе разрешено умишлено
Коментари Харесай

Оксфорд набира доброволци за умишлено заразяване с COVID-19

Първото в света здравно изследване, в което бе позволено съзнателно излагане на участниците на ковид, набира повече доброволци в усилието си да подкрепи създаването на по-добри ваксини, съобщи Ройтерс, базирайки се на публично изказване на Оксфордския университет, чийто екип организира проучването. Участниците би трябвало да са здрави и на възраст 18-30 години, прецизират от академичната институция.

Учените започнаха работа през предишния април, три месеца откакто Англия стана първата страна, одобрила изпитванията с човешко предизвикателство (human challenge trials) за COVID-19.

Първата фаза на изследването, която към момента продължава, се концентрира върху определяне на количеството вирус, задоволително да провокира зараза. Втората, която следва, ще има за цел да дефинира имунния отговор, нужен за предотвратяването й, се споделя в изказването на университета.

Изследователите са покрай определяне на допустимо най-слабата вирусна зараза, при която към половината от хората, изложени на този риск, ще получат асимптоматичен или лек COVID-19. Като последваща стъпка те възнамеряват да включат доброволци, които преди този момент са били естествено инфектирани или имунизирани.

Всички те ще бъдат изложени на същото количество от истинския вид на вируса, с цел да се дефинира какви равнища на антитела или имунни Т-клетки са нужни за попречване на зараза.

„ Това е имунният отговор, който би трябвало да предизвикаме с нова ваксина “, разяснява проф. Хелън Макшейн, ваксинолог в Оксфордския университет и основен откривател на изследването.

Резултатите от него ще оказват помощ за бъдещото създаване на ваксини доста по-бързо и по-ефективно, се показва в изказването на университета.

Известно е, че от десетилетия в света се организират клинични изследвания с хора, в които се ползват ваксини и медикаменти против разнообразни инфекциозни болести. Това обаче е първото известно сходно проучване за COVID-19.

Негов минус е въпреки всичко съществуващият риск от увреждане на доброволците, инфектирани с COVID-19, само че университетът дава уверения, че взема защитни ограничения. Участниците ще бъдат сложени под карантина за най-малко 17 дни и всеки, който развие признаци, ще получи лекуване с моноклонални антитела на Regeneron - Ronapreve, показват от академичната институция.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР