Първото в историята на Европейския съюз побратимяване, базирано на иновационните

...
Първото в историята на Европейския съюз побратимяване, базирано на иновационните
Коментари Харесай

Варна и румънския град Клуж ще са първите европейски градове, побратимени на база иновации и стартъпи

Първото в историята на Европейския съюз побратимяване, основано на иновационните екосистеми на два града ще се случи през 2023 година по време на Innowave Summit. Това ще бъдат Варна и румънският град Клуж-Напока, заяви ръководителят на Български бизнес конгреси Димитър Василев по време на срещата на върха на Европейския иновационен съвет. Във форума участваха еврокомисар Мария Габриел и водачи от европейската Coalition of the Willing.

„ Представих взаимната работа на иновационните екосистеми на Варна и Клуж-Напока през последните 4 години, през които постигнахме доста позитивни резултати за нашите иноватори, стартъпи, университети, клъстери, неправителствени организации, за бизнеса и жителите на двата града “, съобщи Василев. – Като натурален резултат от взаимната работа, ще се случи и първото в европейската история побратимяване на два града, учредено на съдействието сред техните иновационни и стартъп екосистеми. “

Срещата на върха на Европейския иновационен съвет цели ускорение ефикасното използване на Новата европейска стратегия за нововъведения, за което е образувана и работната група от европейски водачи и специалисти Coalition of the Willing. Всяка от страните – членки на работната група показа самодейностите, с които ще взе участие в осъществяването на програмата.

„ Гордея се да видя, че от България идват максимален брой начинания от всички 14 европейски страни, дали поръчка за такива “, разяснява ръководителят на Български бизнес конгреси. Първият план, с който страната ни е показана, е основаването на фонд „ Иновации и проучвания “ и използване на просветителния метод „ отдолу-нагоре “ за образование в Европа. Той ще бъде основан по модел точно на румънския град Клуж-Напока, финалист за купата „ Европейска столица на нововъведенията 2020 “.

В рамките на Новата европейска стратегия за нововъведения ще бъде развивана и Дълбокотехнологичната иновационна котловина (Varna Deep Tech Port), като опция за въвеждане на пробно обучение и развъдник за започващи предприятия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР