Първото тримесечие на 2024 г. се оказа мрачно за Tesla

...
Първото тримесечие на 2024 г. се оказа мрачно за Tesla
Коментари Харесай

Акциите на Tesla паднаха с почти една трета

Първото тримесечие на 2024 година се оказа тъмно за Tesla ( " Тесла " ). Ценните бумаги на компанията паднаха с 29 %, а капитализацията ѝ с към 30 %, до 550 милиарда $.

Анализаторите упрекват за тези резултати скромните забавящия се пазар на електрически коли, провокациите, които компанията среща в Китай; както и публичната реакция на държанието на изпълнителния шеф на Tesla Илън Мъск.

Една от аргументите за срутва на акциите е намаляването на търсенето в Китай, което не може да бъде подтиквано от по-ниските цени. През февруари големият цех в Шанхай достави на най-големия авто пазар в света 19% по-малко коли на годишна база, а през март - 35% по-малко. Миналата седмица Tesla в допълнение понижи производството в своята гигафабрика в Шанхай.

Акциите на " Тесла " са изгубили стойност и след изказвания на собстевника Илън Мъск за изкуствения разсъдък. Друг проблем е делото към погашение на Мъск от 56 милиарда $, от страна на борда на дирлекторите през 2018 година Тогава ръководителят на компанията беше публично лишен от заплатата си. Съдът назова сумата " несъразмерна " и подреди заплащането да бъде анулирано.

Бившият най-богат човек в света загуби още 40 милиарда поради спада на акциите на Tesla. Той има 20% дял на стойност към 110 милиарда $. Останалите 80 милиарда са вложени в други бизнеси - SpaceX, X (бивш Twitter), Neuralink и The Boring Company. Междувременно Tesla реши да промени политиката си и да усили цените. Компанията е повишила цената на всички модели Y в Съединени американски щати с хиляда $, предава 24 часа. За базовата версия американците към този момент ще би трябвало да заплащат 44 990 $. Това ще засегне и Китай, където цената на бестселъра ще се повиши с пет хиляди юана.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР