"Първото стартъп село в България ще бъде в община Челопеч.

...
"Първото стартъп село в България ще бъде в община Челопеч.
Коментари Харесай

Започва проект за изграждане на първото стартъп село в България

"Първото стартъп село в България ще бъде в община Челопеч. Тя е една от най-малките общини по територия, само че има минно дружество, което дефинира високия стандарт на живот на нашите поданици и на региона като цяло. Като миньор имах терзания, че залежите рано или късно ще свършат. Търсех вид, в който да осигуря бъдещето на Челопеч и общината. Инициатива като стартъп село е добър вид, който желаеме да разработим и сигурно при нас ще стане. Хубавото е, че този план е нов за Европа като цяло, защото досега сходни хрумвания са се осъществили единствено в огромните градове ". Това сподели инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч по Bloomberg TV.

Кметът обаче изрази терзанието си за старта на плана, защото концепцията била новаторска. "Идеята на стартъпите е да се притеглят хора с хрумвания, само че заради глобализацията всички младежи се пробват да се съсредоточат в огромните градове, където е развиването и бизнеса ", изясни още Кесяков. Той акцентира, че общината има лични сили, най-малко в инфраструктурно отношение, да се оправи с предизвикването.

Димитър Василев, ръководител на Български Бизнес Форуми и координатор за България на самодейността Европейски стартъп градове, описа за началото на плановете. "Преди към година Европейската комисия разгласи, че ще работи по развиването на стартъп градове. Идеята на плана е да се насърчи работата с вторите и третите по величина градове, а освен в столиците. " Той заяви, че първият пилотен план обгръща градовете Варна и Клуж-Напока, а Челопеч се включва след това.

"Първата стъпка по построяването ще е по самодейност на самата община като ще разчитаме и на държавна помощ на по-късен стадий. В края на плана ще търсим и публично-частното партньорство “, разяснява Кесяков, като добави че община Челопеч желае да покаже, че е сериозна в желанието си да осъществя плана.

По думите на кмета ще бъдат обособени две площи - чисто практичната част и хотелска част. Предвижда се и спомагателен квартал с еднофамилни здания, където ще бъдат настанени всички, които желаят да вземат участие.

Василев описа и за самодейността „ Европейско партньорство на стартъп градовете “, в която той е коoрдинатор. Към момента 15 страни вземат участие в тази самодейност, като са включени 28 града, измежду които Манчестър, Лион и Ротердам. „ Най-силното нещо на самодейността е, че се прави тясна специализация на града. Всеки град се свързва с други градове, обменя се опит, прави се връзка сред новаторските екосистеми на градовете и се реализира съгласуваност сред бизнеси “, уточни още специалистът.

От своя страна кметът на община Челопеч показа, че концепцията за реализация на плана е ориентирана основно към обучение и образование, само че идващият стадий ще бъде създаване на нужен комплекс от лаборатории и машинизация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР