Първото споменаване на името на британския вожд Артур се среща

...
Първото споменаване на името на британския вожд Артур се среща
Коментари Харесай

Първите „спомени“ за крал Артур

Първото споменаване на името на английския водач Артур се среща в уелската поема „ Гододин “, която обичайно се приписва на барда Анейрин и е датирана около 600 година В поемата се споделя за борбата при Катрает сред англосаксонците и кралете на Севера от рода на Койл Стария. В стих CII, описвайки предводителя на бритите, поетът го съпоставя с Артур.

Друга ранна уелска поема, където попада Артур, е „ Трофеите на Анун “, за която се счита, че е основана от барда Талиесин (VI в). Поемата е отдадена на пътуването на Артур в Анун – уелския оттатъшен свят. Точната датировка на написването на поемата е сложна, само че езиковият разбор демонстрира, че текстът е приел актуалната си форма към 900 година

Първата историческа хроника, в която се загатва Артур, е „ История на бритите “ ( лат. Historia Britonum), написана на латински към 800 година от уелския духовник Нениус. Много учени считат, че той се е опирал на фолклорните обичаи на Уелс. В труда си Нениус твърди, че Артур спечелил 12 победи над варварите-саксонците, като дефинитивно ги разгромил в борбата на хълма Бадън. За страдание, Нениус очевидно е разчитал, че Артур е задоволително прочут на съвременниците, по тази причина и не се разгръща в детайлности за неговия социално-обществен статус. Той просто написа: „ По това време Артур се сражаваше дружно с английските крале “. От тази фраза не може да се откри дали самият Артур е бил крал, само че не британски; или също е бил британец, само че не крал, а задоволително авторитетен водач, с цел да се бори един до друг с крале. След което Нениус минава към изложение на борбите.

Първият пореден роман за живота на крал Артур се появява в “ История на кралете на Британия “ (лат. Historia Regum Britanniae), написана през XII-ти век от Джефри Монмаутски (Geoffrey of Monmouth). Това произведение сплотява историята на Нениус и детайли от уелския фолклор с вмъквания от по-късни произведения. Именно тук Артур за пръв път е наименуван „ крал “ и се появяват фамозните сюжети: зачеването, изневярата на жена му и гибелта от ръцете на неговия племенник Мордред. Джефри написа за Артур като за безусловна историческа персона – само че точността на самия негов труд поражда подозрения измежду историците. Историците от дълго време водят полемики за изворите, употребявани от Джефри. За един от тези източници обичайно се смята „ Хрониката на Тисилио “ (уелс. Brut Tysilio). Нейното авторство се приписва на свети свещеник Тисилио от Мейуд, наследник на краля на Поуис Брохвайл Зъбестия, живял в средата на VI-ти век.

През Средновековието за Артур пишат автори на куртоазни рицарски романи като Кретиен дьо Троа (XII в.),  Волфрам декор Ешенбах (XIIІ в.) и анонимните творци от Вулгатския цикъл (XIII в). Техните творби обаче, са плод на художествена небивалица. Повечето употребяват кралството на Артур, като място за подвизите на нови герои – Гауейн, Ланселот, Галахад, Пърсивал и други, а самият крал се измества на втори проект.

Окончателно обликът на Артур бива закрепен в литературата и всеобщото схващане от сър Томас Малори (XV   в.) в неговия епос „ Смъртта на Артур “ – където той сплотява и оформя литературно всички най-разпространени митове за крал Артур и рицарите на Кръглата маса. Именно книгата на Малори е главният източник за цялата следваща „ Артуриана “.

В актуалните тълкования на тематиката, най-много във филмовите версии, от ден на ден се следи блян за завръщане към един по-исторически взор. Това става, като се съчетават действително правдоподобни разновидности на събитията след изтеглянето на римските легиони от Британия (409 г.) с приказно-легендарните трактовки на тематиката в куртоазните рицарски романи. Но това е повече плод на желанието на актуалните създатели да „ обосноват “ основаните от тях художествени облици, в сравнение с научно-исторически метод.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР