Първото съвместно честване на Илинденен на Македония и България вчера

...
Първото съвместно честване на Илинденен на Македония и България вчера
Коментари Харесай

Албанците в Скопие за споразумението с България: Аз с брат си не подписвам договори

Първото взаимно честване на Илинденен на Македония и България през вчерашния ден беше несъмнено от наблюдаващите като „ историческо”. В същото време, обаче, в обявилата независимостта си от Югославия през 1991 година наша западна съседка комплексите и слабото познаване на историята остават проблем, разяснява в студиото на bTV Новините специфичният ни делегат Рада Домусчиева.

„ Не единствено съперници има България в Македония. Има и доста хора, които ни симпатизират – най-много измежду албанското население”, означи тя и добави, че съпротивата на ВМРО-ДПМНЕ против Договора за добросъседство евентуално няма да има значение в Народното събрание точно поради албанските партии.

Така и на остарялата скопска чаршия се разискват единствено две тематики. Първата е за какво на България и Македония, които са приятелски страни, им би трябвало да подписват контракт. „ Аз с брат си не подписвам договори”, споделя пред камерата на bTV Таир.

Според него българската страна е по-старата, „ майката”.

--> Колкото и да са общителни коментаторите считат, че отстъпваме в едно отношение - футболните финали на високо ниво. След дни Скопие за първи път ще е хазаин на финала на супрекупата и посреща тимовете на Реал Мадрид и Манчестър юнайтед. Македонците залагат огромни очаквания за доходи от публиката и почитателите.

Договорът беше блажен

Монасите от Бигорския манастир благословиха Договора за добросъседство. Според архимандрит Партений този исторически акт ще донесе единствено положително за Македония и ще сложи завършек на омразата сред братските балкански нации.

Бигорският манастир в Македония поддържа връзки с Троянската обител в България. Миналата година игуменът свещеник Сионий подари икона с ликовете на българските първоучители Кирил и Методий на духовните си братя.

„ Тази царска икона е една от аргументите да се подпише договорът със Скопие”, сподели по телефона за bTV дядо Сионий.

Как признахме Македония

България първа признава независимостта на Македония през 1991 година Това нелеко и от днешна позиция е съпроводено с оставка – един млад посланик губи поста си на зам.-министър.

„ Аз тогава бях на 32 години и по никакъв начин не ми беше елементарно да поема на плещите си една толкоз огромна отговорност. Министърът тогава на външните работи Стоян Ганев искаше да се забави това решение, той въобще не беше в страната, и в действителност аз влязох в спор с него, и той в последна сметка получи моята оставка”, споделя Стефан Тафров, който по-късно става дипломат на България в Организация на обединените нации.

Той не съжалява, че поддръжката му преди четвърт век е довела до уволнението му: „ Историята даде право на Филип Димитров, на Жельо Желев и на мен”. Тогава министър председателят оповестява за независимостта на Македония в Народното събрание, а президентът насочва послание към нацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР