Първото публично обсъждане на проекта на Закон за личната помощ

...
Първото публично обсъждане на проекта на Закон за личната помощ
Коментари Харесай

Протести съпроводиха първото публично обсъждане на Законопроекта за личната помощ

Първото обществено разискване на плана на Закон за персоналната помощ в Народното събрание беше съпроводено от митинг на хора с увреждания, проведен от национално показаните неправителствени организации.

Очаквано дебатите в обществената комисия бяха горещи. Законът за персоналната помощ получи поддръжка на протестиращите майки на деца с увреждания и острите рецензии на национално показани неправителствени организации.

Основните рецензия са, че по този начин, както е написан, законът не дава отговор на въпроса кой тъкмо ще може да се възползва от асистентската услуга, платена от страната.

Снимка: БГНЕС

Нямало критерии за използването й. Финансовите планове за това какъв брой ще коства на хазната са неразбираеми, още повече, че във финалния вид на закона, импортиран в Народното събрание, отпада ограничаването за брой часове на месец, в които хората с увреждания могат да употребяват помощник, което прави сметките съвсем невъзможни, посочи общественият министър Бисер Петков.

„ Законът е за безусловно всички хора с увреждания. Всеки може да кандидатства, без значение от това дали има решение на ТЕЛК или не”, сподели омбудсманът Мая Манолова.

Снимка: БГНЕС

Дебатите завършиха с изявление на обществения министър Бисер Петков – единственото в границите на дебатите. В думите си той акцентира, че всички би трябвало да си дадем сметка, че асистентските услуги са нужни, само че и доста скъпи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР