Първото преминаване от Дуранкулак до Резово с унидсърф беше извършено

...
Първото преминаване от Дуранкулак до Резово с унидсърф беше извършено
Коментари Харесай

Първо преминаване по черноморската ни граница с уиндъсрф


Първото прекосяване от Дуранкулак до Резово с унидсърф беше осъществено от двама българи тази седмица. Илияна Стоилова и Йоан Колев изминаха дистанцията от близо 300 километра от най-северната до най-южната точка на родното Черноморие за 3 дни. Те потеглиха на 18-и септември от Дуранкулак и дойдоха на 20-и септември в Резово. В първата права - до Варна, неустойчив вятър забави хода на уиндсърфистите. На идващия стадий пък - до Обзор, щета в мотора на главната съпътстваща лодка наложи Илияна и Йоан да продължат сами към най-трудния сектор - Бургаския залив. Тази част от трасето е най-сложна, защото заливът е доста врязан във вътрешността в сушата и се наложи да бъде прекосен отдалеко - непосредствено от нос Емине към Созопол.
Двамата уиндсърфисти бяха придружавани от екип от морски биолози, които снемаха проби, набелязваха местата с плаващи морски боклуци и записваха наблюденията си върху морските бозайници в Черно море. Така ще бъде завършена екокартина на морската вода, с цел да бъдат взети ограничения за справяне с казуса с пластмасовото замърсяване и за привличане на публично внимание.
Предизвикателството, наречено Wind2Win, е част от идеята “Черно море, свободно от пластмаса ”, чието начало беше сложено през юни с почисвтането на плаж “Перла ”, Приморско. В неделя (23 септември) уредниците приканват всички, които милеят за чиста природа, да се включат в почистването на плаж “Ветеран ” във Варна. Има осифурени чували и ръкавици, както и разнообразни занимания за децата. Началото е в 10:30ч. С това ще бъде комплициран завършек на уиндсърф предизвикването Wind2Win.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР