Първото предизвикателство е непосредствено и актуално. Дясната екстремистка Алтернатива за

...
Първото предизвикателство е непосредствено и актуално. Дясната екстремистка Алтернатива за
Коментари Харесай

В Европа се надига десният екстремизъм

Първото предизвикателство е директно и настоящо. Дясната екстремистка " Алтернатива за Германия " (АзГ) в този момент е най-мощната политическа мощ в няколко провинции в Източна Германия и доближава до от ден на ден гласоподаватели с популистката си изразителност.

Не може да се отхвърли, че расизмът е проблем в Германия. Поръчан от държавното управление отчет за ислямофобията неотдавна откри, че расизмът, ориентиран против мюсюлманите, не е маргинално събитие в обществото, а ежедневна действителност и " необятно публикувано в огромни елементи от немското население ".

Според определения неотдавна за първи регионален админ на АзГ в Германия Роберт Зеселман: " Както споделих, изборите са през 2024 година. Ако не сте съгласни с предходната политика, която се организира на локално равнище, тогава имате опция да поставите кръст на несъмнено място или на вярното място ", цитира го в. " Билд ".

В същия подтекст, само че в различен ракурс федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер направи друга трактовка на отговорността на гласоподавателите. В изявление за Цет Де Еф той уточни: " Всеки гласоподавател поема отговорност за това, което прави. " Това важи и в случай че " укрепите партия, която способства за брутализиране на разногласието ".

" Не би трябвало да продължаваме да насърчаваме всяващите боязън в това общество ", предизвести Щайнмайер. " Това, от което се нуждаем, не е обстановка на всяващи боязън, а обстановка на хора, които вземат решение проблеми. И не е като да нямаме нито един от тях. "

В момента съгласно националните допитвания до публичното мнение в Германия АзГ бележи поддръжка към 20 % - и по този метод изпреварва партията на канцлера ГСДП. В Бранденбург, Тюрингия и Саксония, където новите провинциални парламенти ще бъдат определени по-късно повече от година, AзГ сега е най-силната партия, демонстрират сегашните изследвания.

" Да, социологическите изследвания са тревожни ", сподели Щайнмайер. " Но те не би трябвало да ни карат автоматизирано да класифицираме всеки сериозен въпрос като популизъм и десен екстремизъм. Ако огромна част от електората се отклони от ръководещите и най-голямата опозиционна партия не завоюва, това повдига въпроси. "

" Разбира се, ръководещите партии също би трябвало да се запитат, и го вършат, дали се слагат за решение верните въпроси, дали проблемите се пропущат, дали избират вярната връзка, дали демонстрират единството, което гласоподавателите чакат, или има прекалено много борба. "

Крайната десница надига глава освен в Германия

Бурните митинги против расизма и полицейското принуждение, които избухнаха във Франция, затихнаха. Но политическите вторични земетресения от от време на време изпълнените с принуждение демонстрации не престават - също и в други страни. Френски служител на реда простреля 17-годишен водач с алжирски корени. Според известия в медиите служителят на реда спрял автомобила след няколко рискови нарушавания на пътя.

Само че от рецесии от този тип печелят на първо място настоящи на публичната сцена лица, които са сериозни и враждебни към миграцията. Десните политици в цяла Европа използваха безредиците, с цел да основат антибежански и антимигрантски настроения в обществените мрежи и да приканват за по-рестриктивна имиграционна политика. В страни като Германия, Унгария, Полша, Швеция и Италия десните сили осъществиха доста нарастване на гласовете в тяхна поддръжка в последно време.

Например телевизионният коментатор Жан Месиа, последовател на френския крайнодесен политик Ерик Земур, даже прикани за дарения за фамилията на обвинения в убийството служител на реда. Призивът бързо се популяризира в цяла Европа посредством обществените мрежи и десетки хиляди хора към този момент са се присъединили в акцията. От друга страна, представители на предградията или деятели от гражданското общество рядко се чуват, отбелязва ДПА.

Консерваторите в Европарламента подвигат защитна стена против немската последна десница

Лидерът на консервативния блок в Европейския парламент сподели в изявление, че неговата партия няма да си сътрудничи с крайнодясната " Алтернатива за Германия ", само че изрази подготвеност да работи с крайнодесния министър председател на Италия за ограничение на миграцията, съобщи Асошиейтед прес.

Манфред Вебер, немският евродепутат, който оглавява Европейската национална партия (ЕНП), отхвърли догатките, че неговият блок може да се откаже от решението си да не си сътрудничи с АзГ през идващите години на фона на възходящата поддръжка за крайнодесните партия.

" Защитната стена стои ", сподели Вебер пред Медийна група Функе, добавяйки, че " Алтернатива за Германия " " не е просто политически съперник, а съперник и зложелател ". Вебер, който е и сълидер на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), предизвести, че проектите на крайната десница за разглобяване на Европейския съюз ще навредят на стопанската система и сигурността на Германия. Запитан дали обръщението на ЕНП към италианския водач Джорджа Мелони е подкопало позицията на консерваторите по отношение на крайната десница, Вебер сподели, че е значимо да се работи с всички европейски държавни управления за справяне с предизвикването на миграцията.

А опасенията на Вебер по отношение на възхода на АзГ са основателни. Още през 2019 година немската крайнодясна партия поддържа излизането на Германия от Европейски Съюз и прикани за унищожаване на Европарламента като непотребен. Дали и на евроизборите следващата година АзГ ще отиде с такива претенции следва да се реши през есента. Много е евентуално това още веднъж да е мотото на немската последна десница. Остава да се види до каква степен оформящия се крайнодесен блок в Европа ще притегля публичната поддръжка и, надлежно, ще въздейства върху обстановката на Стария континент. Много е евентуално въздействието на крайната десница да продължи да пораства, защото проблемите от които тя се храни (миграция, войната в Украйна, финансови трудности), няма да бъдат решени изведнъж.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР