Първото преброяване на София след Освобождението отчита 20 501 жители

...
Първото преброяване на София след Освобождението отчита 20 501 жители
Коментари Харесай

20 501 души са били жителите на София по време на първото преброяване през 1881 г.

Първото броене на София след Освобождението регистрира 20 501 поданици на столицата. Това описа в изявление за Българска телеграфна агенция Вера Бонева, професор по история на България и музеология в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ).

Проф. Бонева напомни, че първото демографско проучване на популацията у нас е осъществено при започване на 1881 година от Националното статистическо бюро, чийто началник е Михаил Сарафов. След обработката и оповестението на данните той написа „ Студия върху популацията на град Средец “, както към момента са наричали София тогава, съдържаща любопитни данни. Тя е оповестена в формалното издание на Българското книжовно сдружение, предходник на Българската академия на науките (БАН).

„ Студията е скъпа с това, че съдържа извънредно точни и надеждни данни от специалист, който е провел самото броене. От друга страна тя е моментна фотография на демографията на столичния град две години след неговото оповестяване за столица и основаването на новия му статут. Знаем, че в навечерието на Освобождението от османско господство София е населявана от към 20 хиляди поданици. Преобладавали са мюсюлманите, а българите са били сред седем и осем хиляди. В рамките на две-три години след Освобождението картината се трансформира доста внезапно “, описа още проф. Бонева.

Тя уточни, че като брой популацията на столицата след Освобождението е съизмеримо с това от предосвобожденския интервал, само че е изменена структурата му. Преобладаващ е броят на българското население, което е напълно естествено, защото част от мюсюлманите са напуснали града в следствие от войната, напомни историкът.

„ Статистиката регистрира малко над 14 хиляди българи, които съставляват съвсем 70% от популацията. Вече доминантно градът е български. Разликата в цифрите идва главно от пришълци. Това са хора, идващи от другите центрове на Княжеството България, главното от севернобългарските селища. Хората идват в София за предопределение на държавни служби, както и като бойци и офицери. Запазва се и многоетничната конструкция на града. Освен православни българи, има и българи католици, протестанти, представители на Арменската православна черква. Има огромна еврейска общественост, над четири хиляди души, както и мюсюлмани “, сподели още проф. Бонева.

Според нея откроим е и дребният % на население от Македония и Одринска Тракия, която наклонност се трансформира след бежанските талази при започване на XX век и след Балканските войни 1912-1913 година

„ Статистиката регистрира, че в града след Освобождението се приказва на 26 разнообразни езика, защото в него обитават чужденци, консули и задгранични търговци. Този многоезичен и многоетничен темперамент, без значение от превъзходството на българите, е скъп предвид на нашата културна, политическа и социална история “, добави още тя.

По време преброяването е направена и подробна статистика на жилищата. Тя демонстрира общо 2600 къщи, в които живее популацията на столичния град. На една къща се падат към шест поданици, което е обикновено за тази ера, регистрира проф. Бонева. По думите ѝ друга специфичност е, че популацията на града е доста младо, защото в епохата на XIX век фамилиите са били многодетни. Процентът на децата е бил доста по-голям от този, който е характерен на индустриалното и постиндустриалното общество. Данните демонстрират и високата детска смъртност. Има статистика и на браковете, която демонстрира висока брачност. В това общество бракът се е смятал за наложителна норма, напомни тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР