Първото посещение в чужбина на новия български премиер Кирил Петков

...
Първото посещение в чужбина на новия български премиер Кирил Петков
Коментари Харесай

Кирил Петков ще пътува за Брюксел в петък

Първото посещаване в чужбина на новия български министър председател Кирил Петков ще бъде в Брюксел в петък, съобщи EURACTIV. Той към този момент има доказани срещи с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Очаква се главната тематика на диалозите да е българското несъгласие върху Северна Македония, въпреки че българският проект за възобновяване и резистентност без подозрение също ще бъде на вниманието при срещата в Комисията.

Във вторник се разбра, че Кирил Петков си дава шест месеца, с цел да реши казуса с ветото, само че това се видя „ прекомерно дълъг “ период за македонския външен министър Буяр Османи. Позицията на българския министър председател за шестте месеца не е била съгласувана с президента Румен Радев, нито бе споделена по време на обществените диалози за образуване на ръководещата коалиция.

В началото на седмицата стана ясно, че президентът Румен Радев ще съставлява България на Европейския съвет в Брюксел. Кирил Петков изясни, че няма да може да пътува поради проблемите в страната. „ В момента със съществуващите рецесии, избирам първата ми поява да не е в Брюксел, тъй като би трябвало да приоритизирам. Президентът Румен Радев ще показа България “, сподели Кирил Петков в отговор на журналистически въпрос след съвещанието на Министерския съвет.

Първата неотложна задача на държавното управление е решаването на казуса с наводненията в Южна България. По-рано през седмицата ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Петков в туитър, като в началото в известието се посочваше, че го чака с неспокойствие на съвещанието на европейските водачи в четвъртък. По-късно туитът беше редактиран и от него отпадна текстът, че Урсула фон дер Лайен чака с неспокойствие Петков на лидерската среща.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР