Първото по рода си изложение за български производители на храни

...
Първото по рода си изложение за български производители на храни
Коментари Харесай

Първото изложение за родни производители на храни и напитки се провежда в Търново

 11  7-4  9-2
Първото по рода си ревю за български производители на храни и питиета „ Трапезица Фест “ 2017 се организира във Велико Търново. Тридневният конгрес бе открит от кмета на остарялата столица Даниел Панов и шефа на Българска национална телевизия Свят и райони Екатерина Генова. Изложението е край на самодейността „ Вкусът на България “, с която публичната телевизия и Националното съдружие на общините в Република България спомагат на родните производители за развиването на бизнеса им, за редуциране на пътя до комерсиалните вериги, заведенията за хранене, хотелите и къщите за посетители.

До неделя в изложбени зали „ Рафаел Михайлов ” жителите и гостите на Велико Търново могат да дегустират висококачествени български виновност, млека и консерви, изискани деликатеси и бутикови храни, създадени по неповторими предписания.

Даниел Панов пожела триумф на участниците и уредниците и изрази вяра, че сходни празници на българския усет и кулинария ще станат част от публичните събития във всеки повече градове. Панов акцентира, че конгреси като „ Трапезица Фест “ са израз на поддръжка за развиване на родното произвеждане и средство за поощряване на дребния и междинния бизнес. Като ръководител на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов поздрави всички свои сътрудници кметове и всички чиновници на общинските администрации във връзка днешния празник на българската община.

„ Нашата всеобща цел е българските храни и питиета да бъдат по-широко предлагани. Освен всичко друго, те са свързани с разнообразни традиции и обреди и са част от културното благосъстояние и завещание “, акцентира Даниел Панов. Той уточни, че производителите могат да разчитат на поддръжката на законодателната, изпълнителната, локалната власт, както и на медиите.

Регионалният представител на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия Иван Сотев, увери изложителите на „ Трапезица Фест ”, че с изключение на поддръжка за сходни начинания, посредством своите структури Министерството на стопанската система интензивно спомага на българските производители да създадат и своите първи стъпки на непознати пазари.

„ Ако ви би трябвало илюстрация на българската поговорка „ речено – сторено ” – това е днешното събитие ”, съобщи при откриването шефът на Българска национална телевизия Свят и райони Екатерина Генова. Тя обърна внимание, че всички сложени от сектора проблеми в границите на самодейността „ Вкусът на България ” към този момент са намерили своето съответно решение. Генова напомни, че при започване на акцията преди половин година кметът на Велико Търново показа концепцията си Старата столица да даде опция на производителите на неповторими районни храни и питиета да показват своите артикули, да се срещнат с търговци и ресторантьори, да предложат своята продукция непосредствено на клиентите си.  С откриването на „ Трапезица Фест ” това желание към този момент е реалност.

В рамките на акцията „ Вкусът на България “ се организираха поредност от полемики в цялата страна, посредством които производители и представители на туристическия отрасъл разясниха намерено въпросите за решение посред им. Със съдействието на БНТ2 и НСОРБ с проблемите на производителите бяха осведомени депутатите от парламентарните комисии по земеделието и храните и по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Най-спешните въпроси към този момент чакат своето законодателно решение.

Изложението се организира в навечерието на 16 октомври – Световния ден на прехраната, разгласен от Генералната асамблея на Организация на обединените нации. Организатори са ОТА „ Царевград Търнов “, „ Прим Дизайн “ и „ Прим Нет “. Събитието се реализира с поддръжката на Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия и Община Велико Търново, както и с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Общинско радио Велико Търново.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР