Първото писмено свидетелство за целувка е отпреди 4500 години, открито

...
Първото писмено свидетелство за целувка е отпреди 4500 години, открито
Коментари Харесай

Не е каквото си мислите: целувката се споменава първо преди 4500 години

Първото документално удостоверение за целувка е отпреди 4500 години, намерено в Месопотамия, на територията на сегашен Ирак. Това обява на датски учени в сп. " Сайънс ".

По това време целувките имат друга функционалност от съществуващите през днешния ден като част от половия акт, демонстрация на деликатност, религиозни или свързани със суеверия. Вероятно обаче към този миг са изгубили истинската си функционалност, която, съгласно някои антрополози, е била да се откри най-хубавият сътрудник с другояче познати сигнали: химията, в. " Ел паис ", който беседва с един от създателите на проучването.

За пръв път целувката се появява в текст към 2500 година прочие н. е., споделя пред вестника Трьолс Панк Арбьол от Копенхагенския университет, специалист по близкоизточни цивилизации.

Какво тъкмо написа

Тъкмо сред реките Тигър и Ефрат се появява преди към 5200 години първата книжовност - клинописната, която се употребява даже в първите десетилетия от новата епоха. " Когато е изобретена обаче, писмеността в античен Ирак се употребява първоначално за администрацията, а това допуска, че други видове текст се появяват последователно ", продъжлава откривателят. С други думи, преди говоренето за целувки в писмен тип ще минат 700 години.

 Една целувка е задоволителна за прехвърлянето на 80 милиона бактерии Една целувка е задоволителна за прехвърлянето на 80 милиона бактерии

Когато въпреки всичко се стига до тематиката, е в митологични разкази за държанието и дейностите на боговете. Минава време (до началото на второто хилядолетие преди новата ера), преди да се появят и персонални документи, включващи такова наличие. Митологичен текст, прочут като Цилиндъра на Бартън (в който се споделя за сътворението на света), съдържа и първото - приповдигнато - споменаване:

" Тези дни в действителност са от дълго време отминали. Тези нощи са в действителност далечни нощи. Тези години сигурно са далечни години. Бурята бушува, блестят мълнии. В свещения регион на град Нипур бушува бурята, блеснаха мълнии. Небето проговори на Земята. Земята говореше на Небето. С богинята " Великата-добра-дама-на-небесата ", по-голямата сестра на господ Енлил, с Нинхурсаг, с " Великата-добра-дама-на-небесата ", по-голямата сестра на Енлил, с Нинхурсаг, той имаше полови връзки. Той я целуна. "

Възможно е документът да е датиран и по-рано: някои откриватели считат, че може да е написан преди към 4350 години. Той предхожда свещените индуистки поеми, в които се приказва за събиране на устни.

В последвалите шумерски текстове се приказва за целувката като деяние, всекидневно осъществявано след половия контакт.

Това не е началото

Работата на учените обаче с нищо не навежда на мисълта, че целувките са " пристигнали " от Месопотамия. В предишното те са постоянно срещани и надали имат една единствена " точка на генезис ". Дори някой да търси такава точка, тя би трябвало да ес търси в праисторически времена.

Биолозите на собствен ред демонстрират, че целувките съществуват и при приматите; при хората може да са еволюирали до романтично-сексуалния си аспект, с цел да се прави оценка дали отсрещният човек е подобаващ сътрудник.

" Подозирам, че нашият тип се целува, откогато сме на Земята ", споделя откривателят Шерил Киршънбаум, създател на книгата The Science of Kissing.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР