Първото от поредицата онлайн издания на Форум бременност и детско

...
Първото от поредицата онлайн издания на Форум бременност и детско
Коментари Харесай

Високите нива на кръвна захар са рискови за бременната и плода

Първото от поредицата онлайн издания на " „ Форум бременност и детско здраве “ се организира на 30 май онлайн в уеб страницата на Puls.bg и подчертава върху храненето при бременните и децата. В рамките на специфичното студио водещи експерти

Разясниха факторите и признаците на гестационния диабет

И установяваха, че високите равнища на кръвна захар са рискови както за бременната, по този начин и за плода. „ В момента, в който се диагностицират гранични или по-високи стойности на кръвната захар, бременната би трябвало се съветва с ендокринолог – диетолог. Ако се пропусне, могат да се получат куп затруднения. Освен развиване на диабет при дамата, може да се стигне до доста съществени затруднения при плода ”, изясни акушер-гинекологът доктор Иван Диков.

По думите му повишени равнища на кръвната захар се следят по-често при дами в по-зряла възраст. Данните демонстрират, че децата на дами със повишена кръвна захар се раждат по-едри от останалите.

„ Доста постоянно имат проблеми с акомодацията след раждане. Всички тези неща се поправят, само че проучвания демонстрират, че тези деца са склонни да развият диабет вид 2 “, съобщи още доктор Диков.

Нутрициологът Екатерина Башур даде скъпи препоръки на бъдещите майки за това по какъв начин да управляват равнищата на кръвна захар посредством храненето си.

„ Много значим е контролът при първото хранене за деня. Препоръчвам бъдещите майки да минават гладко към съответствие 20% протеини, 30% въглехидрати и 50% мазнини за едно хранене ”, съобщи експертът.

Тя посъветва бъдещите майки да заменят захарта с натурални подсладители като кокосова захар, да вземем за пример. 

Темата за вредата на захарта върху детското здраве разяснява доцент доктор Теодора Дърленска. По думите й при децата

Захарта е един от главните въглехидрати, които са значими за развиването на мозъчната активност

Но би трябвало да бъде в несъмнено доза.„ Дневният банкет от 6 чаени лъжички, което е 25 грама, се смята за количество, което не вреди на здравето на децата “, изясни доцент доктор Дърленска.

Тя бе безапелационна, че децата би трябвало да одобряват разнообразна храна и изясни, че, в случай че родителите са вегетарианци не трябва да лимитират месото на детето, тъй като в дълготраен проект това може да се отрази отрицателно на организма му.

За главния извършител на кариеси – захарта, приказва и стоматологът доктор Павлина Чурлинов.„ Статистиката демонстрира, че в България над 80% от децата на 6 години са наранени от кариес. Незасегнатият % спрямо други европейски старини е невисок. Причината за това е, че се неглижират профилактичните прегледи “, съобщи доктор Павлина Чурлинов.

По думите ѝ първият профилактичен обзор би трябвало да бъде при появяването на първия зъб на детето. При по-големите деца регулярните визити при стоматолог зависят от това в коя рискова група попадат те.

Децата, които нямат кариеси, би трябвало да вървят на профилактичен обзор един път годишно

Тези, които имат по един-два кариеса, би трябвало да посещават стоматолог на всеки 6 месеца, а за децата с повече от два кариеса прегледите би трябвало да се вършат на 3 месеца.  

На фокус в онлайн изданието на „ Форум бременност и детско здраве “ също по този начин беше тематиката за раждането. Акушер-гинекологът доктор Костадин Георгиев очерта плюсовете и минусите на вагиналното раждане и на това с цезарово сечение.

„ Цезарово сечение е коремна интервенция и крие в пъти повече опасности спрямо естественото раждане. При цезаровото сечение интервалът на възобновяване е много по-дълъг, болничният престой – също. Болката може да е по-продължителна “, разяснява доктор Георгиев.Той разясни, че към цезарово сечение е добре да се прибягва  единствено при медицински индикации, като най-честите това са наедрял плод, диабет, сърдечни и очни болести.

Сред акцентите на „ Форум бременност и детско здраве “ беше и тематиката за стволовите кафези. В изискванията на изключителното състояние, при което бяха затворени границите сред обособените европейски страни, родителите могат да бъдат спокойни, че в България могат да се съхраняват стволови кафези, увери доктор Янко Янков.„ Сред плюсовете при съхранението на стволови кафези в България е, че се понижава времето за превоз. А съхранението се прави по международни стандарти “, изясни той.

За страстите в фамилията през последните два месеца приказва психологът Антонина Кардашева.„ Емоциите са нашият барометър за интензивност и са значими за фамилните връзки.

Когато се роди едно дете, то има единствено страсти и инстинкти

Бебето опознава света с помощта на прочувствените реакции сред възрастни и сред себе си “, разяснява психологът.

За ролята на майка и пътят към родителството описа певицата, актриса и инфлуенсър Мона Гочев. Пред водещата на Форума – основният редактор на Puls.bg Румяна Тасева, Мона показа, че бременността ѝ не е била планувана: „ Аз имах поликистозни яйчници и много лекари ми споделяха, че мъчно ще забременея. “ Мона Гочев посъветва девойките с сходна диагноза да не изпадат в обстановка, в която да се одобряват за по-различни и да потърсят верните насоки по отношение на храненето си и експерти, които могат да им оказват помощ.

Онлайн изданието на „ Форум бременност и детско здраве “ е първото от четирите онлайн излъчвания, които Puls.bg организира, с цел да бъде в интерес на всички сегашни и бъдещи родители в цялата страна.

Източник: Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР