Първото от поредицата дела, които Петър Низамов – Перата, станал

...
Първото от поредицата дела, които Петър Низамов – Перата, станал
Коментари Харесай

Перата съди журналисти – претърпял „множество душевни травми“

Първото от поредицата каузи, които Петър Низамов – Перата, станал прочут около противозаконните арести със „ свински опашки “, завежда против бургаски публицисти, трябваше да стартира през днешния ден в Районния съд в Бургас. То бе отсрочено поради нередовно приканване.

Делото, което Низамов е завел против уеб страницата „ Бургаснюз “, е за публикация от 13.03.2012 година със заглавие „ Биячите от „ Джубокс “ остават зад решетките “. Тя е написана по отношение на взета мярка за неотклонение, основавайки се на прессъобщения от съда и полицията. Журналистите са безапелационни, че в нея няма изписани имена, а единствено букви. Очевидно, Низамов се е разпознал в буквите и взема решение да заведе дело против сътрудниците за 15 000 лева Причината е, че била нарушена презумпцията за непорочност, а по този начин се твърдяло, че бил причинител.

Исковата молба на Перата до Районния съд е с любопитни претекстове, ето и част от нея, непокътнат е истинският правопис и стилистика:

„ В разследване на тази публикация, която е достигнала до безграничен брой хора и с оглед, че през днешния ден 5 години след случая е още дейна в интернет и се появява на началната страница на google.com, когато зададете аршин за търсене „ Петър Низамов “, претърпях голям брой душевни контузии. Загубих сътрудници в бизнеса, изгубих религия в правото и справедливостта, това е една от аргументите да спра да изучавам „ право “ и да се развъртвам в тази област, към момента хора ме срещат и ми наомнят тези публикации, сътвори големи проблеми във връзката ми, проблеми в фамилията ми, майка ми претърпя съществени здравословни проблеми, аз самият имаш задравословни проблеми. Преживях призрачен сън. Достойнството ми бе униено. Накърнен беше престижа ми в университета, измежду приятелите, пред приятелката ми (тогава), пред фамилията ми, в моята среда и се почувствах изолиран от сътрудниците си, околните си и други. Причинена беше интензивна увреда да името, достойнството и достолепието на личността ми, като в същото време се основава доверие у читателите във верността на публикуваните изказвания с повторението им “, се споделя още в исковата молба.

Перата е решил, че интензивната увреда на името му, както и накърненият престиж, дружно с пропуснатите изгоди, костват тъкмо 15 000 лева в този случай. Още едно от делата, които е завел за същата информация, само че против различен журналистически уебсайт, е за същото обезщетение. Очаква се да започват процеси против общи 4 бургаски медии. Иначе, Низамов е освободен от заплащане на държавна такса, защото е заявил, че фамилията му живее с малко над 500 лева на месец, няма и благосъстоятелност.

Днес, преди началото на правосъдния развой, Низамов, който с изключение на като бранител на границата, на дамите и вярата, поборник против несправедливостта, явно навлиза и в журналистическата специалност, снимаше от самото начало с мобилния си телефон, задаваше въпроси на репортерите и отправяше квалификации към тях. Перата се опитваше да предизвика публицистите, пристигнали да поддържат своите сътрудници. Низамов обясняваше, че завеждал каузи, с цел да дадял урок на публицистите. 

Делото бе отсрочено за 28 юни.

От Съюза на българските публицисти и Асоциацията на европейските публицисти опазиха правата на репортерите и дефинираха протичащото се като опит да се окаже напън върху работата на медиите и да се посегне на свободата на словото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР