Първото от очакван рекорден "урожай" от пиленца от застрашения вид

...
Първото от очакван рекорден "урожай" от пиленца от застрашения вид
Коментари Харесай

Рядък вид папагал се излюпи в Нова Зеландия

Първото от предстоящ рекорден "урожай " от пиленца от застрашения тип папагали какапо се излюпи в Нова Зеландия, съобщи ДПА.

Папагалчето с краткотрайна "лична карта " Уайкауа-2-А-2019 тежи едвам 28 грама, само че е крепко и мощно, оповестяват в обществените мрежи от екипа, който работи по стратегия за възобновяване на популацията на какапо.

Популацията на типа какапо, разказан преди време от английския зоолог Марк Каруърдин като "най-едрия, най-дебелия и най-неспособния да лети папагал в света ", наброява 147 възрастни екземпляра. Птиците населяват три отдалечени новозеландски острова.

Специалистът по какапо Андрю Дигби изяснява, че тази година размножителният сезон е почнал по-рано и че 49 от 50-те женски към този момент са се чифтосали.

За да се даде опция на женските да гнездят още веднъж, рейнджъри обикалят островите и събират яйца, които ще бъдат отгледани от хора.

Не по-малко заети са събирачите на семенна течност, чиято работа е да извличат сперма от мъжки екземпляри с желателни генетични характерности за изкуствено оплождане на женските.

"Една от най-големите закани за типа какапо е безплодието. Около половината от снесените яйца са "ялови " и единствено една трета се трансформират в пиленца ", споделя Андрю Дигби в изявление за радио "Ню Зиланд ".

Изкуственото осеменяване усилва възможностите за оплождане на яйцата и също така съставлява опция да се предадат гени от мечтани мъжки екземпляри.

Програмата за възобновяване на популацията на какапо стартира през 1995 година Благодарение на нея броят на редките папагали се е нараснал от 51 на 147 възрастни птици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР