Първото от 65 години насам посещение на турски президент в

...
Първото от 65 години насам посещение на турски президент в
Коментари Харесай

Атина изключи актуализация на Лозанския договор, поискана от Ердоган

Първото от 65 години насам посещаване на турски президент в Гърция завърши със среща на Реджеп Ердоган с мюсюлманското малцинство в северо-източна Гърция. Статутът на това малцинство, разграниченият остров Кипър и контракта за границите от 1923-а са измежду огромните разлики в позициите на двете страни, белязали диалозите на госта в Атина. Стигна се до дипломатически дуели, Ердоган и гръцкият му сътрудник Павлопулос си изнесоха исторически лекции.

 © Българска телеграфна агенция
След полет до Александруполис Ердоган стигна с автомобил за петъчната молитва в Комотини, където е съсредоточено мюсюлманското малцинство в Гърция. На фона на изключителни ограничения за сигурност стотици скандираха името му пред джамията.

При диалозите си в Атина Ердоган означи по-ниския витален стандарт на мюсюлманите в Гърция и изрази неодобрение, че мюфтиите се назначават от страната, която не признава определения от вярващите. Атина признава като религиозно малцинство към 150 хиляди души, Анкара счита множеството за етнически турци.

Озан Ахметоглу - заместник- ръководител на малцинствената партия " Мир и другарство ": Очакваме от визитата ново начало в двустранните връзки с позитивен резултат за решение на нашите проблеми. Това са образованието, с него са свързани доста въпроси, които трябваше да са уредени от години, проблемите с мюфтиите и фондациите, признаването на нашите организации.
В центъра на Комотини имаше и проява против Ердоган.

Костас Караискос - стачкуващ: Ердоган е нежелателен в Комотини и показваме общото въодушевление на хората от района.
Атина изключи " актуализация " на Лозанския контракт от 1923 година, поискана от Ердоган. Документът урежда границите на двете страни и статута на малцинствата. Ердоган е първият турски президент, посетил Атина от 1952-ра и в този момент прави всичко допустимо да няма друга аудиенция през идващите 150 години, разяснява анализатор от консултантската организация " Тенео " Интелиджънс ".

 Ердоган се срещна с представители на мюсюлманското малцинство в Комотини Ердоган се срещна с представители на мюсюлманското малцинство в Комотини
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дойде през днешния ден в Североизточна Гърция, с цел да се срещне с членове на мюсюлманското малцинство, съобщи Асошиейт...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР